An de an, Europei ii vine tot mai greu sa renunte la livrarile de hidrocarburi din Rusia, ceea ce sporeste sansele Gazprom de a deveni unui din principalii pioni pe piata europeana a energiei, scrie, intr-un comentariu intitulat „Concurs pentru cea mai buna tara de tranzit”, cotidianul Gazeta.

In opinia publicatiei, nu toti in Europa sunt multumiti de aceasta perspectiva. Comisia Europeana elaboreaza planuri de demonopolizare a sectorului energetic european – se sugereaza impartirea concernelor, inclusiv a celor straine, in companii de transport, de productie si de desfacere.

In schimb, Bulgaria, Grecia si Italia au pariat pe dezvoltarea colaborarii cu companiile energetice rusesti, in special cu Gazprom, mizand sa exploateze la maxim potentialul lor de tranzit.

Din cifrele de bilant publicate de compania Top Energy (Centrul bulgar de monitorizare), in 2007 furnizarea gazelor in tarile balcanice a crescut cu 13,2%.

In acelasi timp, Bulgaria (principalul partener al Rusiei in regiune) a cumparat cu 4,7% mai mult gaz rusesc. In plus, in 2007 a fost stabilit nivelul maxim de tranport de gaze pe teritoriul bulgaresc. Conductele existente se dovedesc insuficiente pentru noile cereri la gaze naturale. Dezvoltarea unor coridoare de transport suplimentare va permite Bulgariei sa devina in urmatorii ani unul din cele mai mari centre de tranzit al resursele energetice din Europa.

Cu prilejul vizitei pe care presedintele Vladimir Putin o va intreprinde la Sofia in perioada 17-18 ianuarie, se va discuta, printre altele, si de proiectul South Stream, care prevede realizarea unei conducte din Rusia in Bulgaria, prin Marea Neagra, spre restul Europei. Capacitatea preconizatei conducte este de 30 miliarde metri cubi pe ani. Principalul sau avantaj este ca ocoleste Ucraina si Belarus.

In plus, cu acelasi prilej va fi semnat acordul trilateral (cu participarea Greciei) de infiintare a unei companii de proiectare pentru constructia oleoductului Burgas-Alexandropolis. Lungimea conductei va fi de 285 km, iar capacitatea de transport in jur de 35-40 milioane tone pe an. Prin urmare, petrolul rusesc va putea sa ajunga la beneficiari, evitand stramtoarea Bosfor.

Al treilea punct major al vizitei – semnarea contractului pentru constructia centralei atomice de la Belene.