In Rusia ar putea apare inca o companie petroliera integrata pe verticala. Vedomosti a aflat ca se pregateste fuziunea societatii nationale Alians cu compania suedeza West Siberian Resources (WRS), care detine active rusesti. Potrivit unor surse apropiate negocierilor dintre cele doua companii, dupa lansarea unei emisiuni suplimentare, 60% din actiunile WRS vor apartine actionarilor de la Alians, in timp ce 100% din Alians va trece la WSR.

Acesta Va fi al treilea caz de infiintare a unei companii petroliere integrata pe verticala dupa principiile economiei de piata. Prima companie de acest gen a fost Russneft, a doua Sibir Energy.

In opinia analistului Denis Borisov, de la firma de consultanta Solid, compania Alians valoreaza circa 1,4-1,6 miliarde dolari, capitalul la zi al WSR se ridica la aproape 1 miliard, prin urmare 60% reprezinta un pret corect.

Borisov crede ca fuziunea avantajeaza ambele parti – efectul sinergetic de pe urma contopirii businessului upstream si downstream a fost confirmat de practica mondiala si rusa.