Compania Nuclearelectrica SA va cumpara Compania Nationala a Uraniului (CNU), potrivit unor surse din piata de energie. Achizitia ar urma sa salveze CNU dintr-o situatie dramatica si ar rezolva problema spinoasa a combustibilului pentru Centrala Nucleara de la Cernavoda. Principalul activ al CNU este Uzina de la Feldioara, care prelucreaza minereul de aluminiu si produce combustibil necesar pentru Centrala din Cernavoda.

Centrala de la CernavodaFoto: AGERPRES

Ministerul Energiei controleaza atat Compania Nationala a Uraniului SA (actionar 100%), cat si Nuclearelectrica SA (82%).

Compania Nationala a Uraniului a ajuns intr-o situatie financiara dificila in ultimii ani din cauza unor decizii politice si administrative care au intrerupt contractul de furnizare a combustibilului catre Centrala de la Cernavoda. O alta problema a CNU o reprezinta epuizarea zacamintelor de uraniu de la minele pe care le opereaza, ceea ce a atras si tensiuni cu salariatii.

Eventuala falimentare a CNU si inchiderea Fabricii de la Feldioara ar insemna aparitia unui oligopol pentru centralele de tip CANDU din Europa, iar Centrala Nucleara de la Cernavoda ar ajunge sa depinda de un singur furnizor de combustibil: compania canadiana CAMECO. De altfel, Nuclearelectrica cumpara si in acest moment combustibil de la CAMECO, cu un pret considerat prea ridicat pentru conditiile actuale de pe piata uraniului.

Daca fuziunea dintre cele doua companii va fi realizata, principalul activ al CNU - Uzina de la Feldioara (jud. Brasov) va fi salvat, iar Centrala de la Cernavoda ar urma sa reia aprovizionarea cu combustibil de provenienta interna.