Producatorul de energie Nuclearelectrica, care opereaza centrala nucleara din Cernavoda, a anuntat ca a initiat manevrele de oprire controlata a Unitatii 2 in dimineata zilei de joi "din cauza aparitiei unei situatii punctuale la una din liniile de instrumentatie a sistemului de alimentare cu apa usoara", in partea clasica a centralei, informeaza News.ro.

Centrala nucleara de la CernavodaFoto: Nuclearelectrica

De altfel, in luna iulie, reactorul 2 s-a deconectat automat de doua ori de la Sistemul Energetic National, din cauza reaparatiei unui tranzient in partea clasica a centralei.

"Remedierea situatiei, conform sistemelor si procedurilor centralei, se poate efectua doar cu reactorul in stare oprita", arata compania.

Oficialii Nuclearelectrica estimeaza ca durata opririi in vederea efectuarii lucrarilor de remediere va fi de 72 de ore.

"Situatia punctuala si activitatile de remediere a acesteia nu prezinta impact negativ pentru personalul centralei, public si mediul inconjurator, acestea fiind realizate conform procedurilor aprobate utilizate la CNE Cernavoda", mentioneaza compania.

SNN a inregistrat in primul semestru al acestui an un profit net de 133,78 milioane lei (29,2 milioane euro), in crestere de 77 de ori fata de perioada similara a anului trecut, pe fondul cresterii productiei si a incasarilor.

Productia de energie a companiei a crescut in primul semestru cu 5,5%, la 5.066 GWh, "in conditiile unei opriri planificate semnificativ mai reduse a unitatii planificate sa intre in oprirea planificata", arata raportul companiei.

Veniturile din vanzarea energiei electrice au urcat in primele sase luni cu 20,2%, la 869,7 milioane lei.

Cele doua unitati de la Cernavoda asigura aproape 20% din productia totala de electricitate a tarii.

Actionarul majoritar al companiei este Ministerul Energiei, care are o participatie de 82,49%.

Nuclearelectrica este listata la Bursa de Valori Bucuresti si are o valoare de piata de 2,19 miliarde lei (486 milioane euro).