Organizatiile Expert Forum (EFOR), Freedom House Romania (FHR) si Centrul Roman de Politici Europene (CRPE) trag un semnal de alarma privind actiunea Ministerului Energiei pentru demiterea Oanei Truta, reprezentantul actionarului minoritar Fondul Proprietatea din Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica.

"Acest lucru este fara precedent chiar in istoria tulbure a companiei, unde Fondul Proprietatea, reprezentat prin doamna Truta, a fost in permanenta un oponent vocal al contractelor dubioase cu 'baietii destepti'. Prin aceste contracte a avut de pierdut nu doar actionarul minoritar, ci si statul a fost pagubit anual cu cca 200 de milioane de euro numai in 2007-2011", se arata intr-un comunicat al celor trei organizatii.

Potrivit comunicatului, anul acesta, Oana Truta si Fondul Proprietatea au acuzat public in mod repetat derapajele de la guvernanta corporativa a companiilor de stat. Ei au atras atentia ca Ministerul Energiei incalca prevederile Legii 111 in cele mai profitabile companii, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, numind interimari cu mandate provizorii si intarziind ilegal organizarea unor concursuri transparente pentru numirea noilor reprezentanti ai Ministerului in aceste companii. In cazul Hidroelectrica, Fondul Proprietatea s-a facut "vinovat" de refuzul prin boicot de a accepta inca o data incalcarea Legii 111, ceea ce a dus la actiunea intempestiva a Ministerului Energiei de demitere a reprezentantului FP, Oana Truta, se mai arata in comunicat.

"Vedem in acest gest o incercare a Ministerului Energiei de a pedepsi abuziv actionarul minoritar pentru simplul fapt ca acesta este 'incomod'. In loc sa ne concentram pe cresterea profitabilitatii acestor companii, pe investitii, pe numiri de oameni competenti, chestiuni care sunt in beneficiul public, nu doar al Fondului Proprietatea, Ministerul Energiei numeste politruci de partid prin incalcarea legii si ii abuzeaza pe cei care indraznesc sa critice. Amintim ca Hidroelectrica urmeaza sa se listeze la bursa, dar abuzul statului impotriva unui actionar minoritar chiar in momentul in care incearca sa atraga investitori risca sa compromita listarea, adica statul ar pierde bani", se mai precizeaza in comunicat.

Cele trei organizarii solicita Ministerului Energiei "sa opreasca deindata razboiul stupid si pagubos cu actionarul minoritar Fondul Proprietatea si sa aplice integral si fara amanare Legea 111". De asemenea, mai solicita ministerului sa demareze de urgenta selectiile competitive, conform Legii 111, in toate companiile unde au fost numiti interimari cu mandate provizorii la expirarea mandatelor reprezentantilor selectati in OUG 109.