Guvernul a aprobat miercuri prin hotarare redeschiderea temporara, incepand cu data de 15 septembrie 2017 si pana la data de 30 aprilie 2018, a depozitului de carbune Rosia din cadrul Exploatarii Miniere de cariera Rovinari. Depozitul va fi activat si utilizat partial pentru a putea permite realizarea stocurilor de carbune si functionarea termocentralelor Rovinari, Turceni Isalnita si Craiova II pentru trecerea varfului de iarna 2017-2018. Depozitul a fost inchis pe 1 ianuarie 2016 deoarece cu aceeasi data trebuia pus in functiune un nou depozit. Insa, noul depozit nu a fost realizat.

"Nerealizarea noului depozit la termenul stabilit, respectiv 31.12.2015, s-a datorat dificultatilor in achizitia suprafetelor de teren pe care urma sa fie amplasat noul depozit, precum si identificarii unui nou amplasament. In prezent este in derulare amenajarea noului depozit de carbune Rosia, pentru care se preconizeaza ca termen de finalizare trimestrul I din 2019", sustine Guvernul printr-un comunicat de presa.

Potrivit acestuia, in aceste conditii nu exista posibilitatea constituirii stocurilor de carbune necesare functionarii in siguranta a termocentralei Rovinari si nici asigurarea transportului pe calea ferata pentru termocentralele Turceni, Isalnita, Craiova II.

Utilizarea depozitului Rosia se va supune interesului strategic de asigurare a sigurantei Sistemului Electroenergetic National, cu adoptarea tuturor masurilor posibile de protectie a mediului, necesare pentru activarea si utilizarea partiala a depozitului in perioada mentionata, inclusiv prin aplicarea unui porgram de functionare care sa evite crearea unui disconfort ambiental in zona adiacenta, se mai arata in comunicat.

Complexul Energetic Oltenia este unul dintre principalii producatori de energie electrica din Romania, asigurand functionarea Sistemului Energetic National in situatii extreme, cum a fost si iarna 2016-2017, in care cota de piata a acestei societati a depasit, in anumite intervale, 30% din totalul productiei de energie electrica.