Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) va amenda companiile de distributie din grupurile Electrica si Enel cu pana la 200.000 de lei pentru fiecare zona unde mai sunt consumatori nealimentati, in urma furtunii de duminica, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, presedintele ANRE, Niculae Havrilet.

"Am demarat la Enel si Electrica o actiune de verificare, sa vedem daca au respectat prevederile legale, potrivit carora trebuie sa alimenteze toti consumatorii din mediul urban in 48 de ore, iar pe cei din mediul rural in cel mult 72 de ore de la producerea evenimentului, in cazul unei furtuni deosebite, cum a fost cea de duminica. Acolo unde nu s-a respectat aceasta prevedere, vom aplica o amenda de pana la 200.000 de lei pentru fiecare zona care nu este alimentata", a spus Havrilet.

Potrivit datelor Ministerului Energiei, dupa furtuna de duminica din vestul tarii, aproape 500.000 de clienti au ramas fara energie electrica. Miercuri, la ora 12:00, in cazul Enel, in zona de distributie E-Distributie Banat, mai erau circa 8.500 de consumatori nealimentati, din cei peste 225.000 ramasi fara electricitate. In cazul Electrica, in zona de distributie SDEE Transilvania Nord mai erau 18 localitati fara electricitate, iar in zona de distributie SDEE Transilvania Sud erau trei localitati.

Reamintim ca premierul Mihai Tudose a criticat doua zile la rand Enel pentru modul in care a actionat dupa furtuna. De asemenea, a criticat si ANRE. Enel 'a inceput o activitate de PR foarte activa', insa ''lasa un sfert de tara fara curent'', a declarat marti Tudose. "Enel, ingrozitori", a spus premierul si cu o zi inainte. De asemenea, Tudose a punctat ca exista o problema si cu ANRE, care ''parca doarme in ultima perioada sau a intrat in hibernare la venirea iernii''.