Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a avizat miercuri procedurile care permit operationalizarea Pietei pentru Ziua Urmatoare de Gaze Naturale (PZU-GN) administrata de OPCOM S.A. Potrivit ANRE, prin utilizarea acestui nou produs de tranzactionare, participantii la piata au posibilitatea de a tranzactiona produse pe termen scurt ( 1 zi ), fiind un pas important in diversificarea produselor necesare dezvoltarii sectorului de gaze naturale din Romania.

Setul de documente avizate cuprinde: "Procedura privind inregistrarea participantilor la pietele de gaze naturale administrate de OPCOM S.A.", "Conventia de participare la piata pentru ziua urmatoare de gaze naturale", "Procedura privind functionarea pietei pentru ziua urmatoare de gaze naturale", "Procedura privind constituirea, verificarea si utilizarea garantiilor financiare pentru participarea la piata pentru ziua urmatoare de gaze naturale" precum si "Procedura privind incasarile si platile aferente tranzactiilor pe piata pentru ziua urmatoare de gaze naturale".

Acestea au ca baza noul Regulament privind cadrul organizat de tranzactionare pe piata centralizata de gaze naturale administrata de Operatorul Pietei de Energie Electrica si de Gaze Naturale OPCOM SA, aprobat de catre ANRE in luna iunie 2017 ca urmare a solicitarii OPCOM S.A. de a include PZU-GN intre produsele puse la dispozitia pietei.