Transelectrica, transportatorul national al energiei electrice, anunta printr-o nota a Directoratului ca anul viitor va trebui sa contracteze finantari noi pe termen mediu si lung pentru a putea realiza proiecte de investitii majore. Compania este fortata sa apeleze la noi imprumuturi dupa ce Guvernul i-a cerut sa distribuie actionarilor 171 de milioane de lei, sub forma de dividende suplimentare. Reamintim ca Executivul a solicitat mai multor companii profitabile sa distribuie noi dividende, altele decat cele distribuite deja din profitul pe anul trecut, pentru a putea plati salariile si pensiile majorate.

Nota TranselectricaFoto: Transelectrica.ro

"Orice suma distribuita ca dividende in acest moment va presupune necesitatea contractarii de catre Companie inca din Semestrul 1 al anului 2018 a unor finantari noi pe termen mediu si lung in vederea realizarii proiectelor de investitii strategice aprobate de catre ANRE si Ministerul Economiei in Planul de Dezvoltare pe 10 ani. Proiectele majore cuprinse in planul de dezvoltare al Companiei sunt deja incluse in Planul European de dezvoltare a retelei de transport al energiei electrice coordonat la nivel de ENTSO-E. Subliniem ca printre aceste proiecte se numara si 6 'Proiecte de Interes Comun European'", se arata in nota Transelectrica. Vezi aici documentul.

Faptul ca Transelectrica va trebui sa se imprumute pentru investitii vine in contradictie cu afirmatia premierului Mihai Tudose potrivit careia "banii oricum nu erau angajati". "Daca dividendele acestea erau date catre stat peste sase luni sau acum, din punctul meu de vedere, este exact acelasi lucru. Cu toate companiile s-a vorbit si s-a tinut cont de necesarul pana la sfarsitul anului sau pe primele luni ale anului viitor. La toate companiile de stat s-a pus aceasta problema si s-a gasit aceasta solutie. Acolo unde banii oricum nu erau angajati, nu era nicio prognoza ca vor fi necesari, s-au luat acum", a afirmat recent premierul.

Mai multe companii cu capital de stat vor distribui circa 2 miliarde de lei sub forma de dividende. Aceasta in conditiile in care acestea au distribuit deja dividende din profitul pe anul trecut. In urma unui memorandum al Guvernului, companiile au fost obligate sa distribuie sub forma de dividende peste 90% din profit. Guvernul a pus ochii si pe rezervele pe care companiile le detin, in conditiile in care incasarile la bugetul de stat sunt mult sub cele estimate. Astfel, Guvernul spera sa poata acoperi majorarile de salarii in sectorul bugetar.

Compania Transgaz este obligata sa distribuie 171 milioane de lei, la fel ca Transelectrica. Hidroelectrica a aprobat inca de saptamana trecuta distribuirea a 655 milioane de lei, sub forma de dividende, catre actionarii societatii, in termen de 15 zile. Nuclearelectrica a anuntat ca Ministerul Energiei i-a solicitat sa distribuie 110 milioane de lei. De asemenea, Romgaz a anuntat ca trebuie sa aprobe rapid, la solicitarea Ministerului Energiei, distribuirea sumei de 750 milioane de lei, sub forma de dividende. In aceeasi situatie este si Conpet care este obligat sa vireze 85 milioane de lei.

Mai citeste pe aceeasi tema si: