Romania va gazdui, in 28 septembrie 2017, cea de-a 4 reuniune ministeriala a initiativei de cooperare regionala in Centrul si Sud-Estul Europei (CESEC) in domeniul energiei, informeaza Ministerul Energiei.

Unul dintre obiectivele principale ale reuniunii ministeriale il reprezinta semnarea Memorandumului de Intelegere (MoU) de extindere a domeniului de activitate al CESEC la energie electrica, eficienta energetica si energii regenerabile. Memorandumul de Intelegere va fi insotit de un Plan de Actiune cu masuri si proiecte energetice prioritare pentru imbunatatirea pietei de energie electrica si consolidarea securitatii energetice.

De asemenea, ministrii energiei si reprezentantii Comisiei Europene vor evalua progresele realizate privind proiectele regionale in domeniul gazelor naturale.

"Pentru Romania, reuniunea CESEC de la Bucuresti este o buna ocazie pentru a prezenta pasii inainte facuti in realizarea proiectelor de infrastructura energetica pe care ni le-am asumat, in primul rand proiectul BRUA, dar si interconectarile cu statele vecine si multiplele proiecte pe care ni le-am propus impreuna cu Guvernul Republicii Moldova. De asemenea, in discutiile cu Vicepresedintele Sefcovic si cu Comisarul Canete, vom avea ocazia sa discutam despre contributia Romaniei la realizarea Uniunii Energiei, a rolului nostru in consolidarea securitatii energetice regionale si despre sustinerea rolului de actor global al UE in domeniul schimbarilor climatice. Reuniunea de la Bucuresti este un moment de referinta pentru intreaga regiune prin deschiderea de noi posibilitati de cooperare in domeniul infrastructurii de electricitate, eficienta energetica si energii regenerabile", a declarat ministrul Toma PETCU.

Initiativa CESEC, lansata in februarie 2015 vizeaza finalizarea rapida a proiectelor prioritare de interconectare dezvoltate la nivelul regiunii, identificarea problemelor ce tin de cadrul de reglementare, autorizare, coordonare si punerea in aplicare a Planurilor de Actiune aferente.

Pana in prezent, au avut loc 3 intalniri la nivel ministerial, la Sofia, Dubrovnik si Budapesta. Decizia de extindere a domeniului de activitate a fost luata la Budapesta, septembrie 2016 iar de la inceputul anului 2017 s-a desfasurat activitatea grupurilor de lucru tehnice CESEC pe cele 3 subdomenii, electricitate, eficienta energetica si energii regenerabile pentru pregatirea MoU si a Planului de Actiune aferent, care vor fi andosate la nivel politic cu ocazia reuniunii de la Bucuresti.

La reuniune vor participa reprezentanti ai Comisiei Europene, Vicepresedintele Comisiei Europene Maros Sefcovic, responsabil de Uniunea Energiei, Comisarul pentru energie si schimbari climatice, Miguel Arias Canete si ministrii energiei din 9 State Membre UE si 8 State Parti Contractante ale Comunitatii Energiei, implicate in aceasta initiativa de cooperare regionala.

Evenimentul este gazduit de Ministerul Energiei, alaturi de Comisia Europeana.