Avariile din ce in ce mai dese din reteaua de transport si distributie a energiei electrice nu ar trebui sa ne surprinda, fiindca acestea au o vechime de 30-40 de ani, iar cauza acestor disfunctionalitati este lipsa investitiilor, potrivit deputatului independent Remus Borza.

"Locuitorii mai multor cartiere din Bucuresti au ramas fara lumina. Nu ar trebui sa ne surprinda avariile din ce in ce mai dese din reteaua de transport si distributie. Sunt efectul unor politici guvernamentale iresponsabile si a prostului management al operatorului national de transport de electricitate si al preocuparii obsesive de maximizare a profitului de catre distribuitorii de electricitate cu capital strain. Retelele de transport si distributie au o vechime de 30-40 de ani. Pe langa uzura morala, vorbim si de pierderile din retea de peste 2 miliarde euro din ultimii ani. Cauza acestor disfunctionalitati o reprezinta lipsa investitiilor in intretinerea si modernizarea statiilor de transformare sau a instalatiilor de distributie si transport. E greu sa-ti asumi investitii cata vreme statul iti ia toti banii din conturi", afirma Remus Borza intr-un comunicat remis, miercuri, AGERPRES.

Acesta reaminteste ca anul acesta Ministerul Energiei si Ministerul Economiei au obligat toate companiile din subordine sa distribuie dividende de 90% din profit, iar in urma cu 2 luni Transelectrica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Electrica, Romgaz, Transgaz, Conpet "au mai platit statului inca un dividend special reprezentand toate rezervele de lichiditate ale companiilor".

"Cu alte cuvinte, statul si-a lasat propriile companii in prag de iarna fara bani de indispensabili", spune deputatul.

Potrivit acestuia, Transelectrica, in ultimii ani, a realizat mai putin de 50% din planul de investitii in reteaua electrica de transport, consecinta fiind o serie de avarii in retea.