Parlamentarii europeni au adoptat un raport privind Marea Neagra, in care oleoductul Burgas-Alexandropolis nu este marcat ca proiect energetic strategic pentru UE, scrie publicatia bulgara Dnevnik, citata de Rador.

Motivul, in opinia parlamentarului european din Romania, Roberta Alma Anastase, care a pregatit documentul, este legat de faptul ca proiectul nu este pe deplin european.

La summit-ul UE si al statelor mediteraneene, la 17 decembrie, oleoductul a fost insa mentionat ca fiind unul prioritar pentru UE.

Purtatorul de cuvant al comisarului european pentru energie, Ferran Tarradellas, a afirmat de asemenea, ca proiectul este important pentru Uniune, pentru ca va reduce presiunea Bosforului, transportand carburanti din Marea Neagra pana la Marea Mediterana, fara a trece prin stramtoare.

Raportul Parlamentului European face si un apel pentru aprofundarea colaborarii regionale, dar si pentru ca UE sa se angajeze mai serios in problema flotelor Rusiei si Ucrainei.

Textul atrage atentia asupra probelemelor ecologice de la Marea Neagra, mentionand ca statele europene trebuie sa elaboreze un cadru comun cu celelalte state din regiune pentru prevenirea accidentelor.