Comisia Europeana nu are nimic de comentat in legatura cu proiectul gazoductului South Stream, pentru Uniunea Europeana fiind prioritar proiectul energetic Nabucco, care va aduce Europei resurse energetice de la diversi furnizori din Asia centrala, a declarat Feran Tarradellas, purtator de cuvint al comisarului european pentru energie, Andris Piebalgs.

"Atunci cind proiectul va fi realizat, Uniunea Europeana va beneficia de cantitati mai mari de gaze naturale si Comisia nu vede niciun obstacol in calea punerii sale in practica. Nu este nicio problema cu construirea si functionarea conductei", a spus reprezentantul executivului european, citat de presa bulgara.

Guvernul de la Sofia a semnat vineri un contract cu societatea rusa Gazprom privind participarea la proiectul gazoductului ruso-italian South Stream. Bulgaria si Rusia vor detine fiecare cite 50 la suta din conducta de gaze care va tranzita teritoriul bulgaresc.

Proiectul South Stream este concurentul gazoductului Nabucco si vizeaza constructia unei conducte cu o lungime de 900 de kilometri ce va traversa Marea Neagra pentru a face legatura intre Rusia si Bulgaria, de unde se va imparti in doua ramuri, una spre Austria si cealalta spre Grecia, de unde va ajunge pina la Otranto pe coasta Italiei. Bulgaria mai participa si la proiectul Nabucco, care vizeaza transportul de gaze naturale din regiune Marii Caspice ocolind Rusia, si la care mai participa Turcia, Romania, Ungaria si Austria.

In prezent Gazprom livreaza gaze naturale Turciei, Greciei si Macedoniei prin intermediul unor conducte construite in perioada fostei URSS, conducte ce trec si prin Bulgaria. La sfirsitul lunii noiembrie 2007 gigantul rus Gazprom si compania energetica italiana Eni au convenit infiintarea unei companii in valoare de 10 miliarde euro (14,8 miliarde dolari) care se va ocupa de constructia gazoductului South Stream.