Consiliul Concurentei a declansat o investigatie privind o posibila trucare a unor licitatii publice organizate de compania de stat Transelectrica SA pentru atribuirea unor lucrari, potrivit unui comunicat al institutiei.

Lucrarile au vizat mentenanta, modernizarea si retehnologizarea Retelei Electrice de Transport.

Consiliul Concurentei arata ca a inceput investigatia pe baza unor informatii furnizate chiar de Transelectrica SA, care a sesizat un posibil comportament anticoncurential al companiilor ELM Electromontaj Cluj S.A, Energobit S.A., Societatea pentru Servicii de Mentenanta a Retelei Electrice de Transport Smart S.A. si Energotech S.A., in cadrul a doua licitatii avand ca obiect "Retehnologizare a statiei 400/110/20kV Domnesti" si "Modernizare a statiei electrice 220/110kV Raureni".

In cadrul celor 2 licitatii organizate de Transelectrica, ofertantul ce se clasase pe primul loc in urma derularii etapei de licitatie electronica a fost descalificat pentru ca nu a raspuns sau a raspuns incomplet la solicitarea autoritatii contractante, iar contractul a fost atribuit ofertantului clasat pe locul al doilea, la un pret mai mare, arata Consiliul Concurentei.

"Pornind de la aspectele sesizate de autoritatea contractanta, analizam toate licitatiile de atribuire a lucrarilor respective, fiind posibila o intelegere pentru impartirea contractelor. Este foarte important sa depistam si sa corectam disfunctionalitatile din domeniul achizitiilor publice, astfel incat, in final, sa avem o cheltuire eficienta a fondurilor publice", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

In cadrul acestei investigatii, in luna decembrie 2017, Autoritatea de Concurenta a efectuat inspectii inopinate la sediul companiilor, iar documentele ridicate in cadrul inspectiilor se afla in analiza Consiliului Concurentei, in cadrul procedurii specifice de investigatie. Inspectiile inopinate constituie o etapa preliminara a investigatiei, iar efectuarea lor nu reprezinta o antepronuntare a Consiliului Concurentei in ceea ce priveste existenta unei incalcari a Legii concurentei.

In situatia in care Consiliul Concurentei va constata incalcarea regulilor de concurenta, companiile implicate risca amenzi de pana la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care coopereaza cu autoritatea de concurenta in cadrul programului de clementa pot obtine imunitate la amenda sau reduceri substantiale ale amenzilor.

Vom reveni cu amanunte