Pe fondul masivelor exporturi preconizate de compania Gazprom, gigantul energetic a afisat scaderi ale productiei pentru 2007.

Potrivit datelor publicate de Gazprom, productia de gaze a intreprinderilor concernului s-a redus in 2007 cu 1,35%, in timp ce indicele de crestere zilnica s-a diminuat cu 0,5%.

Cu toate acestea, conducerea companiei este multumita dupa ce oficialii Gazprom au semnat deja contracte pentru construcia a trei magistrale de transport al gazelor naturale – Nord Stream, South Stream si Caspic. Aleksei Miller, scrie ziarul Gazeta, aminteste ca este al treilea an consecutiv cand cresterea rezervelor de gaze depaseste volumul de productie.

In 2006, Gazprom a realizat 556 miliarde metri cubi, prospectand 591 miliarde. In 2007, cu toate ca atat productia, cat si sporirea rezervelor s-au diminuat, raportul a ramas acelasi: Gazprom a produs 548 miliarde metri cubi, cresterea rezervelor fiind de 585 miliarde.

E adevarat, constata cotidianul citat, mai e cale lunga pana la un trilion de metri cubi pe ani planificati de Gazprom pana in 2030. Gazprom sustine ca detine capacitatea necesara pentru a ajunge la un volum de 600 miliarde metri cubi pe an.

Potrivit prognozei pe termen lung pentru balanta de gaze pana in 2010, nivelul productiei in 2010 ar putea atinge 570 miliarde metri cubi, iar in 2020 – 670 miliarde.

Dar de unde gaze, se intreaba publicatia. Siguranta in ziua de maine o confera contractele incheiate de Gazprom cu tarile CSI, in special cu Turkemenia si Kazahstan. In plus, Gazprom si compania norvegiana Statoil negociaza conditiile de cumparare a unor volume de gaze naturale din zacamantul azer Shah Deniz. Gazprom detine, de asemenea, si rezerve proprii: la sfarsitul lunii decembrie, a fost lansat in exploatare campul Iujno-Russkoe, din regiuna Iamala, unde, in 2009, vor fi produse primele 25 miliarde de metri cubi.