Oficiali sirbi au semnat vineri, la Moscova, un acord major in domeniul energiei, care prevede traseul gazoductului South Stream si vinzarea companiei de stat NIS catre Gazprom. Documentul consfinteste crearea unei dependente aproape totale a Belgradului de resursele energetice livrate de Rusia, ceea ce ingrijoreaza Uniunea Europeana.

Una din principalele componente ale acordului se se refera la tranzitul gazoductului South Stream pe teritoriul Serbiei. Conducta va transporta gaz din Siberia catre sudul Europei, iar proiectul va fi realizat de Gazprom si grupul italian Eni. Saptamina trecuta, si Bulgaria a semnat un acord privind participarea la proiect, in timpul unei vizite a presedintelui Vladimir Putin in capitala bulgara.

Pe de alta parte, Gazprom Neft, divizia de petrol a grupului rus Gazprom, a semnat un acord referitor la achizitionarea unui pachet de 51 la suta din actiunile companiei petroliere Naftna Industrija Srbije (NIS).

Gazprom este dispus sa plateasca un pret cuprins intre 400 si 500 de milioane de euro pentru un pachet de 51 la suta din actiunile NIS. NIS este singura companie petroliera de stat din Balcani care nu a trecut printr-un proces masiv de restructurare si domina piata sirba in sectorul produselor rafinate, unde detine o retea de aproape 500 de benzinarii. Valoarea companiei este estimata la 1-2 miliarde de euro.

Comisia Europeana se teme insa ca Gazprom vrea sa achizitioneze NIS la un pret mult mai mic fata de pretul real, in schimbul sprijinului oferit de Rusia Belgradului in privinta Kosovo

Un alt aspect al acordului se refera la exploatarea unei facilitati de stocare a gazelor naturale, pe care Serbia o are la Banatski Dvor, in apropiere de granita cu Romania. In acest sens urmeaza sa fie infiintata o noua companie, in care Rusia va detine majoritatea si care se va ocupa de aceasta facilitate.