Acordul interguvernamental ruso-sarb de colaborare in domeniul petrolului si gazelor naturale a fost semnat la Kremlin, dupa convorbirile presedintelui Rusiei cu conducerea Serbiei, informeaza RIA Novosti. Acordul, incheiat pe o perioada de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii ulterioare la fiecare 5 ani, prevede contructia segmentului sarbesc al viitorului sistem de transport al gazelor naturale, South Stream, destinat tranzitului si furnizarii acestui carburant in Balcani si in alte state ale Europei, din Rusia, prin Marea Neagra.

Teritoriul Serbiei va fi traversat de un segment de conducta lung de 400 km din South Stream, cu o capacitate de transport de peste 10 miliarde metri cubi pe ani. De asemenea, va fi finalizata constructia depozitului subteran de gaze naturale Banatski Dvor.

Realizarea South Stream prin Serbia va transforma acesta tara intr-un important nod de tranzit in sistemul de livrari de gaze rusesti in Europa.

Intre Serbia si Rusia a fost semnat, de asemenea, un protocol privind conditiile de baza pentru achizitionarea de catre Gazprom Neft a pachetului de actiuni ale companiei Natfna Industrija Srbije (NIS). Fara licitatie, Gazprom neft cumpara pentru 400 milioane de euro pachetul de control – 51% din actiunile cele mai mari companii din Serbia. In plus, Gazprom neft se angajeaza sa investeasca minim 0,5 miliarde de euro in reconstructia si mondernizarea complextului tehnologic NIS.

Comisia Europeana se teme insa ca Gazprom a achizitionat NIS la un pret mult mai mic fata de pretul real, in schimbul sprijinului oferit de Rusia Belgradului in privinta Kosovo. NIS este singura companie petroliera de stat din Balcani care nu a trecut printr-un proces masiv de restructurare si domina piata sirba in sectorul produselor rafinate, unde detine o retea de aproape 500 de benzinarii. Valoarea companiei este estimata la 1-2 miliarde de euro.

Un alt aspect al acordului se refera la exploatarea unei facilitati de stocare a gazelor naturale, pe care Serbia o are la Banatski Dvor, in apropiere de granita cu Romania. In acest sens urmeaza sa fie infiintata o noua companie, in care Rusia va detine majoritatea si care se va ocupa de aceasta facilitate.