Compania rusa Gazprom va prelua 50% din subsidiara grupului austriac OMV Central European Gas Hub, de tranzactionare a gazelor naturale, pentru sustinerea sigurantei livrarilor catre Europa. Preluarea s-a facut in baza unui acord incheiat intre cele doua grupuri.

Wolfgang Ruttenstorfer, director general executiv al OMV, si Alexander Medvedev, vicepresedinte al OAO Gazprom, au semnat vineri un Acord de Cooperare privind dezvoltarea comuna a centrului comercial (hub-ului comercial) de gaze naturale de la Baumgarten, se arata intr-un comunicat al OMV Romania Mineraloel.

Gazprom va avea o participatie de 50 la suta in cadrul Hub-ului Central European de Gaze Naturale si, in comun, cele doua companii vor derula proiecte de stocare a gazelor naturale in Austria si in tarile invecinate. Acest acord are la baza Memorandumul de intelegere semnat de cele doua companii in mai 2007.

Aproximativ o treime din totalul exporturilor de gaz ale Rusiei catre Europa Occidentala sunt deja transportate prin aceasta importanta platforma. "Acest acord reprezinta un nou reper in cooperarea dintre OMV si Gazprom, care dateaza de aproape 40 de ani. Prin acest acord am facut un nou pas important pentru a asigura pe termen lung siguranta

aprovizionarii in Europa", a declarat Wolfgang Ruttenstorfer.

Hub-ul Central European de Gaze Naturale este unul dintre primele trei ca marime din Europa continentala, tinta urmarita este extinderea si dezvoltarea acestuia pentru a deveni centrul de tranzactionare a gazelor naturale numarul unu in Europa continentala prin crearea unei piete internationale.

Ca atare, Hub-ul Central European de Gaze Naturale va contribui susbstantial la cresterea lichiditatii pe piata de gaze naturale a Europei continentale.

Acordul include si proiecte comune de depozitare, care vizeaza consolidarea pozitei Hub-ului si ofera posibilitatea cresterii serviciilor oferite. Proiectele comune de depozitare vizeaza furnizarea de servicii atit in regiunile din apropierea hub-ului Baumgarten cit si in tarile vecine. Posibilele proiecte vor fi evaluate prin studii de fezabilitate viitoare.

In prezent, cele mai importante hub-uri de gaze naturale din Europa continentala sunt 'Huberator' (Belgia), cu un volum al tranzactiilor in 2007 de aproximativ 3,2 miliarde metri cubi lunar, 'TTF' (Olanda) cu aproximativ 2,5 miliarde mc, dar si 'PSV' (Italia) si 'PEG' (Franta), fiecare cu aproximativ un miliard mc .