Date socante despre starea relatiilor comerciale ruso-chineze! Potrivit reprezentantului comercial al Rusiei la Beijing, Serghei Tzyplakov, citat de Nezavisiamia gazeta, exportul de produse chinezesti in Rusia a crescut in 2007 cu aproape 80%. In acelasi timp, pentru prima data de la destramarea URSS, excedentul comercial s-a inclinat in favoarea Chinei.

Importurile din marele vecin estic al Moscovei au depasit exporturile rusesti cu 8,8 miliarde dolari. Expertii cu constatat ca Rusia s-a transformat devinitiv in furnizor de materii prime si in piata de desfacere pentru economia chineza in plina dezvoltare.

La sfarsitul anului 2007, schimburile comerciale dintre Rusia si China s-au ridicat la 48,16 miliarde dolari, o crestere de 44.3%, mult sub nivelul maxim atins in 1992, cand procentul a fost de 79,9%. Ca urmare, Rusia a devenit al saptelea partener comercial al Chinei, care, la randul ei, a urcat pe pozita a treia in topul principalilor parteneri economici ai Rusiei.

„Raporturile comerciale dintre cele doua tari s-au cristalizat ca o structura de tip colonial. Rusia livreaza materie prima, in special petrol si cheresea, China furnizandu-i produse ale industriei constructoare de masini”, spune prim adjunctul directoruului general al Institutului de economie al Academiei, Dmitri Sorokin.

In plus, a subliniat el, partenerii chinezi dicteaza, practic, companiilor exportatoare din Rusia preturile preferabile de ei pentru achzitionarea resurselor energetice rusesti. „China nu depinde de resursele altora si este in stare sa inlocuiasca gazul sau mazutul rusesti cu carbune, de care dispune in cantitati uriase. In schimb, Rusia nu are alta optiune. Fara contractele cu China, nu vom putea rezolva problema diversificarii exportului de resurse energetice, pentru a nu depinde exclusiv de piata europeana”, a concluzionat Sorokin.