Grupul energetic francez Gaz de France (GdF) "a luat act", joi, de respingerea candidaturii sale drept al saselea partener european in cadrul gazoductului Nabucco, si a decis sa studieze alte proiecte, in special proiectul conductei South Stream, transmite AFP. South Stream, ce urmeaza sa fie construit de Gazprom si compania italiana ENI, este un concurent nedeclarat al conductei Nabucco.

"Am luat act de respingerea candidaturii noastre, la acest stadiu, de consortiul Nabucco Gas Pipeline International GmbH", a declarat un purtator de cuvint de la GdF, la doua zile dupa ce grupul german RWE a devenit oficial al saselea partener in consortiul Nabucco. "In consecinta, grupul Gaz de France isi ia libertatea de actiune, fiind interesat sa participe la alte proiecte in zona Europei care ar putea sa ii consolideze securitatea surselor de aprovizionare", a declarat purtatorul de cuvint al companiei franceze, dind ca exemplu in acest sens conducta South Stream.

Turcia s-a opus includerii GdF in proiectul gazoductului Nabucco din cauza pozitiei Frantei fata de asa-numitul genocid contra armenilor si fata de solicitarea Turciei de a deveni tara membra a Uniunii Europene. "Turcia evita sa utilizeze energia ca un instrument politic si nici nu are de gind sa faca acest lucru. Insa pozitia Frantei atit fata de incidentele din 1915 (genocidul contra armenilor - n.r), care ar trebui lasate pe seama istoricilor, cit si fata de aderarea Turciei la Uniunea Europeana si alte proiecte comune este inacceptabila", a declarat miercuri un oficial turc.

Nabucco este un proiect care vizeaza transportul de gaze naturale din zona Marii Caspice catre Europa prin Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria. Conducta ar urma sa aiba o lungime de 3.300 de kilometri si sa transporte circa 31 miliarde metri cubi de gaze naturale anual. Gazoductul ar putea deveni operational in 2012. Decizia finala asupra constructiei conductei Nabucco ar trebui luata in acest an. Din consortiul Nabucco fac parte companiile OMV (Austria), MOL (Ungaria), Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria) si Transgaz (Romania), la care urmeaza pe 5 februarie s-a alaturat si compania germana RWE.

Proiectul, evaluat la 5 miliarde de euro, ar urma sa reduca astfel dependenta spatiului comunitar de gazele rusesti.

Grupul rus Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, a demarat un proiect rival, denumit South Stream, care vizeaza constructia unei conducte cu o lungime de 900 de kilometri ce va traversa Marea Neagra pentru a face legatura intre Rusia si Bulgaria, de unde se va imparti in doua ramuri, una spre Austria si cealalta spre Grecia, de unde va ajunge pina la Otranto pe coasta Italiei.