Marile companii energetice avertizeaza avertizeaza intr-un raport publicat joi de EU Observer ca masurile de combatere a incalzirii globale, preconizate de catre Uniunea Europeana, risca sa puna in pericol tocmai securitatea energetica europeana. Reducerea emisiilor de carbon ar duce la reducerea investitiilor si la renuntarea la planurile de construirea a unor noi obiective energetice.

"Foarte multe proiecte de investitii au fost anulate in ultimele luni", a declarat Johannes Teyssen, vicepresedinte al Consiliului Mondial al Energiei (CME), in cursul unei conferinte de presa in care a dat publicitatii un raport ce recomanda UE solutii pentru gestionarea unor viitoare crize energetice. Consiliul este o asociatie profesionala care reprezinta companiile energetice din 96 de tari.

Documentul CME arata ca marile firme energetice sunt reticente sa faca investitii pentru retehnologizare sau sa construiasca noi obiective energetice atita timp cit politica Comisiei Europene fata de nivelul emisiilor de carbon este una "rigida si dura". Din anul 2013, companiile energetice vor trebui sa participe la licitatii pentru a li se aloca un anumit volum de emisii, in timp ce companii din alte industrii vor trebui sa plateasca pentru permise.

Astfel de licitatii vor spori vulnerabilitatea Europei in fata crizelor energetice, a avertizat Johannes Teyssen, care a spus ca este posibil sa apara situatii de intrerupere a livrarilor de petrol si gaze naturale, cresteri semnificative ale preturilor sau alte situatii tensionate determinate de climatul politic instabil.

Printre altele, raportul recomanda "oamenilor politici europeni si jucatorilor de pe piata energetica sa actioneze impreuna pentru a asigura necesarul de energie si pentru a atenua actualele si viitoarele vulnerabilitati".