Fitch Ratings a anuntat joi reevaluarea ratingului Rompetrol de la "B minus" la "B plus", ca urmare a legaturilor puternice dintre companie si actionarul majoritar, KazMunaiGaz, potrivit unui comunicat al agentiei de evaluare financiara. De asemenea, ratingul companiei petroliere a fost scos de sub supraveghere, unde a fost plasat pe 28 august 2007, cand compania de stat kazaha a anuntat ca preia un pachet de 75% din actiunile Rompetrol Group.

Perspectiva ratingului acordat Rompetrol este pozitiva, reflectand asteptarile analistilor Fitch ca ratingul sa creasca, daca The Rompetrol Group isi imbunatateste profilul datoriei prin consolidarea structurii de capital si prin reducerea riscurilor de refinantare.

In urma unor discutii cu mangementul grupului Rompetrol, Fitch considera ca Rompetrol Holding si KazMunaiGaz vor furniza fonduri suplimentare Rompetrol si vor sustine programul ambitios de cheltuieli de capital. Desi compania de stat din Kazahstan nu garanteaza datoria Rompetrol, analistii agentiei de evaluare financiara sunt de parere ca aceasta este dispusa sa sustina Rompetrol daca grupul se va confrunta cu dificultati financiare.

Pana in prezent, KazMunaiGaz si Rompetrol Holding au acordat un credit de 200 milioane de dolari grupului Rompetrol, pentru imbunatatirea bilantului contabil plin de datorii si a lichiditatii.

Fitch considera ca legaturile strategice dintre Rompetrol si KazMunaiGaz sunt solide, avand in vedere faptul ca achizitia Rompetrol este prima mare investitie din sectorul european strategic de distributie de carburanti a companiei din Kazahstan.

Aceasta achizitie este in conformitate cu strategia KazMunaiGaz de integrare pe verticala in sectorul de rafinare si pe segmentul de distributie, deoarece Rompetrol Group a dublat capacitatea de rafinare a grupului kazah si a adus companiei un numar suplimentar de 600 de benzinarii in sapte tari europene, mai ales in Romania si Franta.

KazMunaiGaz vede Rompetrol ca o platforma de dezvoltaree in estul si vestul Europei. De asemnea, exista si posibilitatea unei integrari fizice, in conditiile in care parte din necesarul de petrol al Rompetrol poate fi acoperit prin petrol cumparat din Kazahstan. Mai mult decat atat, KazMunaiGaz vrea sa integreze operatiunile de comert ale celor doua companii, mai noteaza Fitch.

Rompetrol Group are sediul in Olanda si majoritatea operatiunilor si activelor in Franta, Romania, Spania si Europa de Sud-Est. Principalele activitati ale grupului sunt in domeniile rafinare si marketing/vanzare de produse petroliere, cu interese adiacente in explorare, productie si alte servicii pentru industria petroliera.

Principalul activ al grupului este Petromidia, a doua mare rafinarie din Romania. Aceasta are o capacitate de patru milioane de tone de titei pe an, aproximativ 30% din capacitatea de rafinare a pietei locale. De asemenea, grupul opereaza peste 600 de benzinarii prin subsidiarele sale din Romania, Franta, Bulgaria, Albania, Georgia si Ucraina si are peste 8.000 de angajati.