Guvernul continua sa sprijine prin subventii industria carbunelui, dar si cea a uraniului. In acest an, companiile nationale de huila si respectiv uraniu primesc cumulat aproape 350 milioane de lei, cu circa o treime mai mult decit in 2007.

Guvernul a aprobat acordarea, pentru anul 2008, de subventii pe produse si subventii privind protectia sociala pentru companiile, societatile nationale si societatile comerciale din sectorul minier, se arata intr-un comunicat al Executivului.

Pentru subventionarea productiei, Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani va primi circa 302 milioane de lei, in crestere cu 30%, in timp ce fondurile incasate de Compania Nationala a Uraniului (CNU) Bucuresti se vor mentine la peste 29 de milioane de lei, potrivit unui hotariri aprobate saptamina aceasta de catre Guvern.

Pentru protectia sociala in domeniul minier executivul a decis acordarea unui sprijin de 14,12 milioane de lei, in cazul CNH, respectiv de 2,85 milioane lei pentru Compania de Uraniu.

Subventiile se acorda de la bugetul de stat, in conditiile legii si sunt cuprinse in Legea Bugetului de stat nr. 388/2007.

Romania va putea acorda subventii industriei miniere pina in anul 2010, asta dupa ce Comisia Europeana a avizat subventionarea productiei de huila, considerind ca astfel nu se incalca legislatia din domeniul ajutoarelor de stat.