Daca in 2007 buzunarele consumatorilor au devenit tot mai goale ca urmare a cresterii continue a preturilor la benzina nu acelasi lucru se poate spune si despre conturile marilor companii petroliere. In 2007, cele mai importante sase companii, asa numitul grup Big Oil, a inregistrat rezultate impresionante.

Astfel, ExxonMobil - dupa ce in 2005 si 2006 a consemnat profituri record - a ajuns anul trecut la cel mai mare rezultat inregistrat vreodata de o companie listata public. Profitul de 40,6 miliarde de dolari al companiei americane inseamna un cistig de peste 77 de dolari pe secunda, conform unui calcul facut de Census Bureau.

Si Shell a avut un an bun, atita timp cit 2007 a insemnat perioada cu cele mai bune rezultate din istorie pentru compania britanico-olandeza. Analistii pun succesul pe seama preturilor mari si in continua crestere la titei.

Chevron a avut de asemenea un an bun, profitul de circa 18,7 miliarde dolari fiind datorat in primul rind preturilor mari de la pompe.

Numai British Petroleum si francezii de la Total au inregistrat o scadere modica a profiturilor, dar asta numai in comparatie cu anul 2006, rezultatele lor raminind oricum masurabile in cistiguri de multe miliarde de dolari.