Concernul rus Gazprom intentioneaza sa creasca anul acesta volumul exporturilor de gaze in Europa cu circa 4-5%. Gazprom, care ramine cel mai mare exportator mondial de gaze a obtinut in primele noua luni ale anului trecut un profit de circa 18 miliarde de dolari.

Pretul mediu al gazelor livrate de Gazprom catre Europa in ultimul trimestru al anului trecut a fost de 300 de dolari pentru o mie de metri cubi, a afirmat Mihail Malgin, seful departamentului pentru relatiile cu clientii al Gazpromexport, citat de Reuters.

Acesta a mai spus ca veniturile concernului rus obtinute din exporturi vor creste in 2008 cu peste 4-5%, dar nu a putut oferi date exacte.

Gazprom a obtinut, in primele noua luni din 2007, un profit net de 454 miliarde ruble (18,6 miliarde dolari), in scadere cu 1,25% fata de perioada similara a anului precedent, in timp ce veniturile s-au redus cu 13% , la 1.660 miliarde ruble (67,6 miliarde dolari). Vinzarile nete de gaze au urcat cu 5%, la 1.062 miliarde ruble (43,2 miliarde dolari) in perioada ianuarie-septembrie 2007, sustinute de majorarea preturilor pe piata locala si in tarile fostei Uniuni Sovietice.

Gazprom a raportat in perioada mentionata un declin de 1% a veniturilor obtinute din vinzarea de gaze la export, cauzat in principal de reducerea volumului.