Statele Unite au anuntat vineri, prin vocea unui inalt demnitar american, ca sprijina proiectul gazoductului Nabucco, care este considerat unul de maxima importanta. SUA considera ca Nabucco este un mijloc mult mai eficient de a aduce gaze din regiunea caspica spre Europa decit proiectul gazoductului South Stream promovat de grupul rus Gazprom.

"Gazoductul Nabucco va fi construit, sunt convins de acest lucru, deoarece este un proiect rezonabil din punct de vedere comercial. incercam sa construim pe succesul inregistrat in ultimul deceniu si sa extindem infrastructura existenta cu acelasi angajament si aceeasi intensitate", a declarat Matthew Bryza, adjunctul secretarului de stat al SUA, Condoleeza Rice, la sfirsitul discutiilor cu Comisarul european pentru Energie, Andris Piebalgs. relateaza Reuters.

Bryza a aratat ca traseul conductei Nabucco, care va tranzita Turcia catre Europa Centrala, este un mijloc mult mai eficient de a aduce gaze din regiunea caspica spre Europa decit proiectul gazoductului South Stream promovat de grupul rus Gazprom.

Ca si in cazul proiectului Baku-Ceyhan, Statele Unite sunt interesate de Nabucco atit din considerente geopolitice cit si economice si vor acorda sprijin partenerilor proiectului pentru sincronizarea deciziilor, a spus Bryza. Oleoductul Baku (Azerbaidjan) - Tbilisi (Georgia) - Ceyhan (Turcia), prin care este livrat petrol din Marea Caspica catre regiunea Mediteranei, fara a tranzita Rusia, are o lungime de 1.770 de kilomatri si a fost inaugurat in anul 2006.

Potrivit lui Bryza, Nabucco ar urma sa coste aproximativ sase miliarde de dolari, in timp ce proiectul rival, South Stream, ar putea costa intre 20 si 30 miliarde de dolari. in plus, transportul gazului natural din Azerbaidjan via Nabucco ar urma sa fie cu 40-50 la suta mai ieftin decit prin South Stream, a apreciat Matthew Bryza. Oficialul american este convins ca Nabucco va fi construit chiar daca Gazprom va continua cu South Stream deoarece exista cerere suficienta in Europa pentru gaze naturale, avind in vedere ca majoritatea tarilor europene vor sa treaca de la centralele pe carbune la cele pe gaze naturale pentru a-si reduce emisiile de gaze cu efect de sera.

Proiectul Nabucco a fost demarat de cinci companii de profil, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (Romania). Recent, consortiul Nabucco a dobindit un al saselea partener prin includerea RWE (Germania).

Nabucco este un proiect de 4,6 miliarde euro care vizeaza transportul de gaze naturale din zona Marii Caspice catre Europa prin Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria. Conducta ar urma sa aiba o lungime de 3.300 de kilometri si sa transporte circa 31 miliarde metri cubi de gaze naturale anual. Gazoductul ar putea deveni operational in 2012. Decizia finala asupra constructiei conductei Nabucco ar trebui luata in acest an. in acest caz, constructia ar incepe in 2008/2009, iar primul transport de gaze ar putea avea loc in 2012.