Administratia Bush a indemnat UE sa inceteze cu nehotararea in privinta construirii gazoductului Nabucco, estimat la 6 miliarde de dolari si sa-si reduca dependenta in crestere fata de compania ruseasca Gazprom, scrie The Guardian, preluat de Rador. "Urmariti-va interesul financiar", a spus Matthew Bryza, asistent american al secretarului de stat, argumentand ca proiectul Nabucco este bine motivat comercial si ar reduce dependenta Europei de Gazprom cu 25%.

Comentariile directe ale lui Bryza au fost facute dupa discutiile cu oficialitati marcante ale UE, inclusiv comisarul pentru energie, Andris Piebalgs, si au mentionat preturile excesive precepute de Gazprom Europei pentru gazele naturale.

"A ajuta Europa sa-si diversifice sursele de aprovizionare cu gaz a devenit un lucru extrem de urgent", a spus Bryza, adaugand ca sustinerea SUA pentru proiectul Nabucco este in interesul national al tarii, desi in proiect nu este implicata nici o companie americana.

Controversa iscata in Marea Britanie, saptamana aceasta, privind uriasele profituri realizate de British Gas intr-un moment in care consumatorii casnici trebuie sa plateasca tot mai mult pentru energie, demonstreaza cat de delicat este subiectul pentru politicienii din Europa, scrie The Guardian.

Gazoductul Nabucco va avea o lungime de 3.300 km, lucrarile de constructie urmand sa inceapa in 2009. Proiectul este sustinut de sase companii europene, inclusiv noul partener RWE din Germania, si este in cautarea unui al saptelea, posibil Total sau GDF din Franta. Comisia Europeana a aprobat regulile de constructie la gazoduct, luna aceasta.

Nabucco ar aduce gaze naturale din aliatii SUA, Azerbaidjan, Turkmenistan si posibil Kazahstan, via Turcia si Romania, Bulgaria, Ungaria, Austria si eventual Germania. Ar putea livra 31 de miliarde de metri cubi de gaz anual, incapand din 2012-2013. Ar putea asigura totodata pana la 44 de miliarde de metri cubi de gaz ieftin sau un sfert din actualele livrari ale Gazprom in UE, care se ridica la 160 de miliarde de metri cubi. Gazprom asigura un sfert din totalul gazelor naturale necesar Europei, dar aceasta proportie ar putea spori la peste jumatate.

Bryza a spus ca s-ar putea ca Gazprom sa achizitioneze gaze naturale cu numai 100 de dolari mia de metri cubi, din Asia centrala, si sa-l vanda cu 300 de dolari in Europa, intermediari apropiati de crima organizata imbogatindu-se in acest proces.

"Vrem sa ajutam Gazprom sa treaca de la comportamentul monopolist la unul bazat mai mult pe regulile pietei", a spus el. "Vrem sa fie credibil si sa produca mai mult gaz pe plan intern, intr-o piata interna mai concurentiala, in loc sa cumpere intr-o masura atat de mare infrastructura aici, in Europa, sau gazul cel mai ieftin posibil din Asia centrala".

Bryza a spus ca alternativa sponsorizata de Gazprom la Nabucco, numita South Stream si care ar aduce gaze naturale pe sub Marea Neagra, prin Serbia, in Europa, ar costa pana la 30 de miliarde de dolari si ar avea o eficienta mai scazuta si costuri superioare.

El a sustinut ca azerii si irakienii, dupa ce vor fi aprobat noua legislatie a hidrocarburilor, ar putea umple gazoductul Nabucco in pofida temerilor analistilor ca nu exista suficient gaz disponibil. In cele din urma, prin schimbarea politicii indreptate spre imbogatirea nucleara, Iranul - al doilea producator mondial de gaze naturale - ar putea deveni si el un furnizor.

"Nu pot da crezare istoriilor care se aud in Europa, ca nu ar exista gaze naturale si ca Nabucco va fi prea scump. Sunt argumente ridicole, bazate pe neadevaruri", a declarat el. "Va fi construit, sunt convins, pentru ca este logic din punct de vedere comercial si va fi mai eficient si mai ieftin decat alternativele".

Bryza a insistat ca sustinerea americana pentru Nabucco este in interesul national al tarii sale, desi nici o companie americana nu este implicata. "A ajuta Europa sa-si diversifice sursele de alimentare cu gaz metan a devenit un lucru extrem de urgent".