Grupul rus Gazprom a redus, incepind de luni dimineata cu 25 la suta livrarile de gaze naturale destinate Ucrainei. Masura afecteaza doar intr-o mica masura Kievul, care mai are de platit datorii consistente catre Gazprom. Acum trei ani, un scenariu asemanator, dar la o scara mai mare, a insemnat un semnal de alarma pentru UE, care a inteles ca e dependenta intr-o masura prea mare de livrarile de gaze rusesti.

"Gazprom si-a redus luni cu 25 la suta livrarile de gaze destinate Ucrainei incepind cu ora 10.00 dimineata", a anuntat purtatorul de cuvint al grupului rus, Serghei Kuprianov, transmite Reuters. "Totusi, livrarile de gaze naturale destinate consumatorilor europeni se deruleaza la capacitate normala. Gazprom este un furnizor de incredere, insa nu putem si nu vom furniza gaze naturale fara plata". Kuprianov a mai aratat ca livrarile destinate Ucrainei au fost reduse la 40 milioane metri cubi pe zi.

In replica, compania de gaze naturale a Ucrainei, Naftogaz, a confirmat reducerea livrarilor, insa a spus ca aceasta nu este una semnificativa si nu va avea un impact asupra consumatorilor din Ucraina.

Ucraina, care a platit circa 1 miliard de dolari saptamina trecuta, inca mai are datorii consistente catre Gazprom, de circa 1,5 miliarde de dolari. In schimb, guvernul ucrainean a afirmat ca a solutionat problema datoriilor pentru anii 2006 si 2007, dar reproseaza societatilor intermediare UkrGazEnergo si RosUkrEnergo ca au blocat transferul banilor. In plus, negocierile din ultimele zile nu au dus la nici un acord care sa determine cadrul cooperarii in domeniul gazului pe viitor.

Reducerea livrarilor de gaze catre Ucraina reprezinta un potential risc si pentru numeroase tari din Uniunea Europeana, in conditiile in care Ucraina este o importanta tara de tranzit. Potrivit Gazprom, Comisia Europeana si partenerii sai europeni au fost "avertizati dinainte cu privire le evolutia situatiei".

In 2005, UE a fost afectata pentru scurt timp de o situatie de criza legata de incetarea livrarilor de gaze din Rusia catre Ucraina.