Romania va trebui sa devina un importator net de uraniu, incepand din 2014, a declarat fostul ambasador al Romaniei in Marea Britanie, Sergiu Celac, pentru Radio Romania Actualitati. Sergiu Celac spune ca, desi in acest moment functioneaza doar doua dintre reactoarele de la Cernavoda, pana in 2013 vor intra, foarte probabil, in functiune si celelalte doua si se ia in considerare dezvoltarea in continuare a sectorului energo-nuclear.

Fostul ambasador la Londra a remarcat, insa, ca Romania este in intarziere la acest capitol, in conditiile in care negocierea si obtinerea avizelor necesare dureaza, in medie, din practica internationala, cel putin 5 ani.

Sergiu Celac mai spune ca Romania nu trebuie sa isi faca griji din punctul de vedere al sigurantei energetice: "Romania nu sta chiar asa de rau din punct de vedere al sigurantei energetice. Este vorba despre asigurarea unei aprovizionari stabile si la preturi rezonabile la principalii purtatori de energie primara, in special petrol, gaze, unde zacamintele nationale sunt in curs de epuizare, dar exista o piata internationala, totul este sa putem suporta costurile unei piete care se afla intr-o crestere exploziva din punct de vedere al preturilor."