Cresterea pretului Brent mediu pentru titei a generat rezultate foarte bune in dolari americani, insa o parte din cresterea pretului petrolului in dolari pe baril este atribuita si deprecierii monedei americane, afirma analistii Erste Bank. Acestia subliniaza ca toate companiile din regiunea Europei Centrale si de Est (ECE) au aceeasi expunere la schimburi valutare - profiturile pe segmentele upstream si downstream sunt legate de dolarul american, dar veniturile sunt realizate in principal in valutele locale.

“Preturile in euro ale petrolului par mult mai stabile decit cele in dolari americani, ceea ce reprezinta si un argument traditional al OPEC pentru intrebarea <>”, spune Jakub Zidon, analist expert in Petrol si Gaze Naturale, in cadrul Erste Group. “De asemenea, putem spune ca ultima crestere la nivelul de peste 100 USD pentru barilul de petrol ar putea fi atribuita deprecierii puternice a dolarului american fata de moneda euro. Monedele locale s-au consolidat si ele fata de moneda euro in 2007, compensind partial impactul negativ al preturilor ridicate ale titeiului asupra jucatorilor din segmentul downstream”, adauga Zidon.

Analistii Erste Bank nu considera ca exista un spatiu potential foarte mare pentru o crestere/scadere a pretului petrolului in euro si estimeaza ca pretul titeiului brut va ramine la inceputul acestui an la un nivel similar, de 60 EURO pe baril. Ca urmare, potentiala scadere a pretului in dolari ar fi legata de o apreciere a dolarului american. Actuala depreciere a monedei nationale RON este considerata pozitiva pentru OMV, caci cheltuielile legate de schimburile valutare au contribuit cu aproximativ 70% la cresterea costurilor de productie pentru titeiul brut. Pentru MOL, problema mai mare inca ramine expunerea mai ridicata pe distilatele medii.

“In ciuda inchiderii rafinariilor si a performantei Petrom, care inca se situeaza sub nivelul optim, OMV ramine principala noastra optiune (cu recomandarea “Cumpara”), datorita cotei de aproape 70% din portofoliul sau detinute de segmentele de explorare si productie, precum si datorita prezentei sale in segmentul benzinei, aflat in crestere rapida. Conform asteptarilor, MOL se bucura de marje ridicate pentru motorina, desi nu previzionam pentru viitor factori importanti de impulsionare a cresterii. Ca urmare, ne mentinem recomandarea “Pastreaza” pentru titlul ungar,” declara Jakub Zidon, analistul expert in Petrol & Gaze Naturale din cadrul Erste Group.

Unipetrol este cu totul alta poveste, caci compania a fost puternic afectata de inchiderea centralei sale din Litvinov, pentru un interval de timp mai lung decit se estimase (sistemul “cold box” va fi instalat in aprilie/mai, ceea ce ne determina sa diminuam usor proiectiile noastre pentru 2008). Cu toate acestea, anticipam o revenire a produselor petro-chimice in 2008 (marja polimerilor deja a crescut in ianuarie si februarie). Unipetrol ramine optiunea noastra numarul 2, cu recomandarea “Cumpara” si o tinta de pret de CZK 358,” adauga Zidon.

Analistii Erste Bank estimeaza ca pretul titeiului brut va ramine la peste 50 Euro pe baril, in timp ce marjele de rafinare vor fi in continuare supuse unor presiuni, din cauza spread-urilor foarte slabe pentru benzina. “Am dori sa scoatem in evidenta OMV (datorita expunerii sale puternice pe segmentul upstream, cu un segment al benzinei in continua crestere) si MOL (care ar trebui sa se bucure de marje puternice pentru distilatele medii (motorina) pe termen scurt). Unipetrol ar trebui sa profite de pe urma segmentului foarte puternic de produse petro-chimice.Totusi, primele semne ale unei evolutii imbunatatite vor aparea probabil incepind cu al doilea trimestru al acestui an,” subliniaza Zidon.