Guvernul de la Kiev a anuntat ca va scoate la vinzare un pachet majoritar de actiuni la cele mai mari patru companii din domeniul electricitatii, dar si la alte sase firme regionale din domeniul energetic. Prin vinzarea acestora, Ucraina spera sa obtina cel putin 600 de milioane de dolari.

Companiile din domeniul electricitatii sunt Dniproenergo, Donbassenergo, Zapadenergo si Centrenergo, relateaza agentia Reuters. Guvernul nu a oferit detalii legate de tranzactii, conditiile ofertelor si preturile de pornire fiind stabilite de Fondul Proprietatii de Stat.

Numai ca privatizarea companiei Dniproenergo, cea mai mare dintre ele, este afectata negativ de neclaritatile privind structura actionariatului.

Guvernul de la Kiev vrea ca investitorii privati sa preia companiile din domeniul electricitatii, intrucat infrastructura este realizata in era sovietica si necesita un nivel ridicat de investitii pentru modernizare.

Pe lista companiilor ucrainene care mai trebuie privatizate se numara si principalul operator de telefonie fixa, Ukrtelekom, pentru care oficialii spera sa obtina 7 miliarde de dolari, si producatorul de produse chimice, Odessa Port, care ar putea fi vindut pentru un miliard de dolari.

Totusi, procesul de privatizare in Ucraina a fost afectat negativ de conflictele politice, de acuzatiile legate de de coruptie si de mai multe procese care au determinat suspendarea licitatiilor.