In pofida tuturor asigurarilor date de conducerea Gazprom, autoritatile ucrainene promis sa elimine curand traderul elvetian RosUkrEnergo (RUE) din schema livrarilor de gaze in Ucraina. La sfarsitul saptamanii, premierul Iulia Timosenko a promis ca RUE va avea aceeasi soarta ca alt intermediar din afacerile cu gaze – compania UkrGazEnergo, care, dupa cum a precizat seful guvernului de la Kiev, a fost scoata definitiv din aceste schimburi cu carburanti.

„Inca mai sunt negocieri cu Gazprom, dar eu sunt convinsa ca opina publica ucraineana va primi curand o veste buna”, a spus Timosenko. Potrivit precizarilor sale, data exacta de lichidare a RUE va fi cunoscuta peste cateva zile

Gazprom este de alta parere, sustinand, prin vocea directorului sau general adjunct, Aleksandr Medvedev, ca RUE nu poate fi exclusa din realtiile reciproce dintre Moscova si Kiev.

„Problema este ca aceasta societate a fost inscrisa in sistemul contractelor pe termen lung ale Gazprom, contracte care se afla sub jurisdictia legislatiei internationale. Iar in prezent marea noastra grija este ca aceste contracte sa nu aibe de suferit”, a explicat Medevedev, intr-un interviu pentru Financial Times.

Informatiile contradictorii venite din Ucraina si din Rusia pe marginea acestui subiect i-au pus serios pe ganduri pe liderii est-europeni.Astfel, Polonia si-a exprimat deschis ingrijorarea pentru securitatea sa energetica, RUE fiind unul din furnizorii ei de gaze naturale tranzitate prin Ucraina.

De altfel, vicepresedintele companiei poloneze Polskie Gornictwo Natfowe S.A. (PGNIG), Miroslaw Dobrut, s-a deplasat la Kiev pentru a discuta personal cu autoritatile ucrainene situatia creata.