Concernul rus Gazprom a majorat, de la inceputul acestei luni, pretul gazelor naturale livrate Republicii Moldova pina la circa 211 dolari pentru o mie de metri cubi, anunta presa rusa, citata de AP FLUX.

Presedintele Consiliului de administratie al Companiei moldo-ruse Moldovagaz, Ghenadie Abaschin, a aratat ca pretul exact va fi stabilit la 10 aprilie, dupa ce vor fi analizate toate datele cu privire la dinamica preturilor pentru produsele petroliere din ultimele noua luni.

El a adaugat ca pretul gazelor pentru Republica Moldova va fi calculat in baza unei formule prevazute de contractul pe termen lung semnat cu compania Gazprom. Din 2008, tarifele la gazele naturale livrate de catre Rusia Republicii Moldova sunt revizuite o data la trei luni, in baza contractului incheiat de Guvernul Moldovei si Gazprom in ianuarie anul trecut.

Contractul este semnat pentru o perioada de cinci ani si mai prevede ca in urmatorii ani pretul gazelor sa ajunga la nivelul de peste 350 euro pentru mia de metri cubi.

Ultima majorare a pretului la gazele naturale in Republica Moldova, a avut loc la 1 ianuarie 2008, cind acestea s-au scumpit de la 170 la 191 dolari SUA pentru mia de metri cubi.