Grupul rus Gazprom intentioneaza sa devina un jucator global pe piata energetica, marind considerabil cantitatea de gaze naturale furnizate clientilor sai si, totodata, propunindu-si de sa furnizeze un sfert din necesarul global de gaze naturale lichefiate, in urmatoarele doua decenii.

Grupul rus Gazprom si-a propus pentru acest an sa realizeze o productie de 561 miliarde metri cubi de gaze naturale, a declarat miercuri un oficial din conducerea companiei, citat de presa rusa.

Din aceasta cantitate, circa 545,9 miliarde metri cubi de gaze naturale ar urma sa fie exploatata din resurse deja existente iar restul de 15,1 miliarde metri cubi de la noi depozite. Totodata, Gazprom intentioneaza sa-si majoreze productia pina la 610-615 miliarde metri cubi in 2015 si la 620-646 miliarde metri cubi, pina in anul 2020.

Gazprom asigura aproximativ un sfert din necesarul de gaze naturale ale Europei.

Anul trecut grupul, rus a produs o cantitate de 548,5 miliarde metri cubi de gaze naturale, in scadere cu 1,3 procente fata de 2006, in schimb, profitul net realizat in 2007 de compania rusa a crescut cu 4,9 procente, pina la 360,5 miliarde ruble (15 miliarde dolari).

Pe de alta parte, Gazprom isi propune sa furnizeze, pina in 2030, un sfert din necesarul de gaze naturale lichefiate la nivel mondial, pentru a diversifica livrarile si a deveni un jucator global pe piata energetica, a declarat vicepresedintele Consiliului de administratie al grupului rus, Valeri Golubev. Livrarile de gaze naturale lichefiate ale celui mai mare producator de gaze naturale din lume ar ajunge, astfel, in 2030, la circa 90 de milioane de tone pe an, transmiteReuters.

Gazprom nu are inca o productie proprie de gaze naturale lichefiate, dar grupul rus va incepe productia acestora anul viitor, cind va lansa proiectul Sakhalin-2, impreuna cu grupul petrolier Royal Dutch Shell si unele companii japoneze. In urma acestui proiect, se vor produce 9,6 milioane de tone de gaze naturale lichefiate pe an, dintre care 4,8 milioane de tone pe an vor reveni Gazprom.

Totodata, Gazprom intentioneaza sa inceapa, in 2013, exploatarea zacamintului Shtokman din Marea Barents, productia initiala de gaze naturale lichefiate fiind estimata la citeva milioane de tone.