Recentul summit NATO de la Bucuresti a demonstrat o miscare sustinuta a statelor central-asiatice, in special a Uzbekistanului si Turkmenistanului, in directia Occidentului. In opinia expertilor citati de Nezavisimaia gazeta, scopul procesului rezida in iesirea acestor state din izolarea internationala si limitarea puterii de influenta a Rusiei. In acelasi timp, „aceasta manevra are darul de a contribui la diversificarea economiilor regionale”, estimeaza Nur Omarov, expert in Asia Centrala.

Drept raspuns la disponibilitatea la cooperare a Occidentului, presedintele uzbek, Islam Karimov, a promis sa semneze un acord corespunzator care sa permita Aliantei Nord-Atlantice sa foloseasca pentru transportul de materiale nemilitare in Afganistan coridorul prin punctul vamal Termez – Hairaton, singura legatura feroviara cu aceasta tara.

La randul sau, Gurbandula Berdymuhamedov a amintit ca Turkmenistanul s-a numarat printre primele tari care au pus la dispozitia fortelor de coalitie spatiul aerian pentru transportul de marfuri in Afganistan. De aceasta data, el a propus Aliantei servicii de mentinere a pacii. Este vorba, potrivit presei de la Ashabad, despre disponibilitatea autoritatile turkmene de a deschide pe teritoriul lor o tabara de antrenament pentru fortele NATO de mentinere a pacii, pecum si amplasarea de depozite si baze pentru aprovizionarea trupelor aliate.

Berdymuhamedov a mai vorbit, de asemenea, despre ajutorul acordat de tara sa Afganistanului, si a incercat sa justifice necesitatea construirii unui nou gazoduct Turkmenistan – Afganistan – Pakistan – India, ideea analizata inclusiv cu presedintele SUA, George Bush.

In opinia directorului Fondului de studii orientaliste, Serghei Luzianin, factorul energetic in relatiile cu Ashabad prevaleaza asupra celor militare pentru Washington si Bruxelles. „Noul lider al Turkmeniei a aratat o mare deschidere si o intensificare in negocierile cu Occidentul, in special cand vine vorba de construirea de conducte de transport al hidrocarburilor”, a spus expertul.

In opinia sa, Occidentul cauta posibilitati de a obtine resurse energetice directe, ocolind Rusia, iar aceste eforturi pot fi catalogate drept incununate de succes. In opinia expertului filialei moscovite a Centrului Carnegie, Aleksei Malasenko, eventuala intensificare a relatiilor Aliantei cu Uzbekistan si Turkmenia nu ascunde nici un pericol pentru Rusia.

„Moscova a fost pregatita pentru o asemenea cotitura, iar dovada o constituie absenta din discursul presedintelui Putin a acestei teme. Rusia intelege ca este vorba de un proces ireversibil”, a spus Malasenko.