Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Electrica va prelua actiunile Hidroelectrica si ale complexurilor Rovinari si Turceni

de M.C.     HotNews.ro
Marţi, 8 aprilie 2008, 18:36 Economie | Energie

Compania Electrica va prelua actiunile complexurilor energetice Rovinari, Turceni si Hidroelectrica , acesta din urma trecind din portofoliul MEF in cel al Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), relateaza NewsIn. Masurile sunt incluse intr-un proiect al AVAS destinat constituirii unei viitoare companii energetice nationale.

"In termen de cel mult 15 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotariri, Consiliul de Administratie al Hidroelectrica SA va proceda la inregistrarea acestui transfer in registrul actionarilor societatii si va intreprinde demersurile necesare pentru inregistrarea la Oficiul Registrului Comertului", precizeaza documentul AVAS.

De asemenea, conform proiectului de hotarire de guvern, AVAS va fi imputernicita sa mandateze reprezentantii sai in adunarea generala extraordinara a actionarilor Electrica SA, Complexulului Energetic Rovinari si Complexul Energetic Turceni sa aprobe toate demersurile necesare pentru majorarea capitalului social al Electrica, cu aportul in natura al statului, reprezentind intregul pachet de actiuni nominative detinute de stat la Hidroelectrica, Complexul Energetic Rovinari si Complexul Energetic Turceni.

Totodata, proiectul de hotarire prevede ca AVAS este mandatat sa emita noi actiuni ale Electrica, care revin statului prin Autoritate, in schimbul aportului in natura prevazut mai sus.

Autoritatea va avea sarcina transferului tuturor actiunilor nominative detinute la Hidroelectrica si complexurile Energetice Rovinari si Turceni din proprietatea privata a statului si din administrarea AVAS in proprietatea  Electrica SA.

In termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, AVAS va mandata reprezentatii sai in Adunarea Generala a Actionarilor Electrica pentru a identifica, analiza si, daca e cazul, pentru a aproba restructurarea filialelor SC Electrica SA.

Strategia energetica a Rominiei, aprobata la inceputul lunii septembrie, prevede infiintarea unei companii energetice nationale, care sa cuprinda producatori de energie si societatile de distributie ramase in proprietatea statului.

Atit ministrul economiei, Varujan Vosganian, cit si premierul Tariceanu, au subliniat ca formarea noii societati se va realiza in acord cu legislatia care prevede separarea activitatilor de productie, transport si distributie a energiei, dar care permite insa detinerea tuturor activelor in aceeasi societate. Ministrul a precizat ca din aceasta companie nu vor face parte societatile de transport, care au rolul de a regla functionarea sistemului.

Potrivit ministrului economiei si finantelor, Varujan Vosganian, noua companie energetica nationala va putea fi listata la bursa la circa un an de la infiintare si va avea actionariat majoritar privat dupa alti doi-trei ani de listari succesive, cind pe bursa va ajunge un pachet de maximum 55% de actiuni. Noua entitate ar putea avea o capitalizare de citeva miliarde de euro si o capacitate investitionala uriasa, care ii va permite sa participe la proiecte internationale.

Potrivit acestuia, noua companie nu trebuie vazuta ca reactie a Guvernului la procesul de privatizare, ci ca un proces complementar al privatizarii. in acest sens, ministrul a explicat ca, dupa listarea la bursa a societatii, actionariatul companiei va deveni majoritar privat.

Material sustinut de BCR

VIDEO Antreprenor StartUp Nation / Fondatorul Scolii de Bijuterie Contemporana: Eu nu vin la serviciu, eu vin in propriul meu atelier, in care imi exprim ideile. Ceea ce misca industria asta sunt ideile, nicidecum cifrele

David Sandu s-a ocupat de designul de bijuterii de cand era copil si a invatat pe cont propriu tot ceea ce stie. Assamblage - Scoala de Bijuterie Contemporana a aparut drept consecinta a acestei pasiuni. David face parte dintr-o industrie creativa emergenta, insa atat el, cat si cei care au trecut in ultimii 7 ani pe la bancurile de lucru ale scolii sale se vad adesea nevoiti sa spuna ca fac alte lucruri, pentru ca activitatea lor nu exista intr-un cadru legal.

320 vizualizari

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri