Gigantul rus din domeniul gazelor naturale Gazprom a anuntat un parteneriat cu societatea germana Verbundnetz Gas (VNG), care prevede constructia si operarea unor facilitati subterane de depozitare a gazelor in Germania, cu o capacitate totala de 510 milioane de metri cubi, relateaza Reuters.

Odata finalizat acest proiect, aici ar putea fi depozitata o cantitate suficienta de gaze care sa acopere consumul a 140.000 de gospodarii pentru o perioada de doi ani.

“In urmatorii 14 ani, Gazprom Export si VNG vor investi impreuna circa 350 milioane de euro”, a declarat Klaus-Ewald Holst, presedintele Consiliului de Administratie al VNG, citat de codianul "Business Standard".

Gazprom Export este divizia gigantului rus care asigura transportul de gaze din Rusia catre alte state europene, acoperind circa un sfert din aceasta cerere. Facilitatea din Germania va dispune de zece spatii de depozitare, primul urmand a fi construit anul viitor, iar ultimul in 2022.

VNG dispune deja de facilitati de depozitare cu o capacitate totala de un milion de metri cubi. Restul de 20% din gazul consumat in Germania este obtinut din resurse proprii. Anul trecut, Gazprom a demarat operarea unor facilitati de depozitare din Austria impreuna cu subsidiara sa germana Wingas, parte a grupului chimic BASF, si compania austriaca Rohoel-Aufsuchungs.