Gazprom este tot mai aproape de a-si vedea implinit unul din vise, scrie publicatia RBK Daily. Prin intermediul filialei sale din SUA, Gazprom Marketing&Trading USA (GMTUSA), concernul rus va adera la proiectul de constructie a unui terminal de gaz condensat la Rabaska, in Canada.

In plus, GMTUSA va livra pentru viitorul terminal de gaz produs in proportie de 100% in cadrul proiectului Shtokman. In opinia expertilor, piata nord-americana este deosebit de importanta pentru Gazprom, in legatura cu exploatarea Shtokman si a zacamintelor din regiunea Iamal.

GMTUSA a semnat, saptamana trecuta, un acord privind conditiile de folosire a marelui terminal canadian de gaze naturale Rabaska, a anuntat, la o conferinta de presa, vicepresedintele companiei, Aleksandr Medvedev. Partenerii terminalului Rabaska de receptie si regazificare a gazului lichefiat sunt compania energetica GazMetro, cea mai importanta corporatie de transport prin conducte, Enbridge si corporatia energetica Gaz de France.

Acordul final cu filiala Gazprom va fi semnat pana la sfarsitul anului in curs. Terminalul, in valoare de 840 milioane de dolari, trebuie sa fie finalizat in 2014, potrivit unui comunicat al Enbridge. Rabaska va putea receptiona, depozita, regazifica si transporta prin reteaua de conduce pana la 500 milioane de metri cubi de gaze pe zi.