Compania Petrom ar putea reduce preturile carburantilor cu 5-10% fara a avea pierderi, ci , eventual, fara a mai avea profituri record, a declarat vineri ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. Tendinta de reducere a preturilor va fi urmata si de celelalte companii petroliere, a mai afirmat Vosganian

"Preturile ar putea fi sensibil mai mici, ceea ce ar face ca Petrom sa nu mai aiba, eventual, profituri record. Daca Petrom ar avea o strategie mai prudenta si celelalte companii ar avea preturi mai mici", a spus Vosganian reluand astfel seria criticilor la adresa Petrom din ultimele saptamani.

Ministrul s-a aratat nemultumit de politica de preturi a Petrom, pe care in urma cu o zi a calificat-o drept "sfidatoare". Oficialul a sustinut la fiecare declaratie ca preturile ar trebui sa fie mai mici atat datorita faptului ca Romania are propriile rezerve de petrol, cat si datorita nivelului redus de taxare a produselor petroliere.

"Ar trebui sa se vada asta in preturi. Daca am ignora ca avem rezerve, preturile din Romania ar trebui sa le urmeze pe cele la nivel international", a spus Vosganian. "Analizele noastre arata ca pretul de extractie este relativ mic, plus ca avem si accize si redevente reduse fata de statele europene. E drept ca avem o piata a petrolului libera, dar daca am avea accize si redevente mai mari, ma intreb la ce pret ar vinde Petrom carburantii", a adaugat ministrul, precizand ca guvernul nu are instrumente pentru a interveni, in schimb Consiliul Concurentei ar trebui sa faca aceste demersuri.

Petrom a consemnat in primul trimestru un profit net in crestere cu 156% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, pana la 977 milioane lei.