Noua centrala nucleara care este planificata sa fie construita de Romania va avea o putere instalata de pina la 2.400 MW, declara oficiali din cadrul Nuclearelectrica. Aceasta ar urma sa fie construita pina in anul 2020, cel mai probabil undeva in Transilvania.

"Noua centrala nucleara ce va fi data in folosinta dupa 2020 va avea instalata o putere totala de circa 2.000-2.400 MW. Fie va avea doua grupuri de cite 1.200 MW fiecare, fie va avea patru grupuri de cite 600 MW fiecare", a declarat vineri pentru NewsIn directorul general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica.

In prezent, singura centrala nucleara a tarii se afla la Cernavoda si este compusa din doua reactoare cu o putere instalata de circa 700 MW fiecare. Alte doua reactoare nucleare sunt in faze preliminare de constructie, iar pentru finalizarea lor ar fi nevoie de mai mult de 2,2 miliarde de euro.

Tot vineri, Guvernul a alocat banii necesari finantarii studiului de amplasament pentru cea de-a doua centrala nucleara, urmind ca abia dupa aceea sa fie intocmit studiul de fezabilitate.

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat vineri in cadrul unui forum economic ca in acest an va demara si investitia privind reactoarele 3 si 4 ale Centralei Nuclearelectrice (CNE) Cernavoda.

Cea de-a doua centrala nucleara care ar urma sa fie data in folosinta dupa 2020 va fi amplasata cel mai probabil in Transilvania, iar studiul pentru amplasarea acesteia va incepe in aceasta vara, au declarat la 6 mai, pentru NewsIn, surse din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor (MEF).

La rindul sau, directorul general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica, a declarat la inceputul lunii mai ca exista combustibil pentru aceasta centrala nucleara si ca este foarte posibil ca ea sa fie construita in Transilvania, intrucit in Dobrogea este o concentrare mare de putere energetica.

Chirica a mai spus ca noua centrala va asigura in 2020 circa 30-35% din consumul de energie electrica al tarii si ca nu stie daca aceasta va fi gestionata de Nuclearelectrica. A

Studiile realizate in 1980 privind posibile amplasamente pentru construirea unei centrale nucleare in Romania includeau locatii precum zona Fagarasului sau cea a riului Siret. Specialistii afirma ca aceste locatii sunt in continuare preferabile din punct de vedere seismologic si geologic pentru construirea centralei nucleare.