Compania Rominservices Therm, in care este implicat si grupul Rompetrol, intentioneaza sa monteze in municipiul Mangalia 600 de panouri solare pentru sustinerea/completarea furnizarii de apa calda menajera si agent termic. Proiectul urmeaza sa fie finalizat pina in anul 2010.

Fondurile necesare, in valoare de circa doua milioane de dolari, vor fi asigurate din surse proprii, dar si din cele atrase prin diverse programe nationale si europene de finantare. Realizarea acestei investitii va sustine si va completa furnizarea de apa calda menajera si agent termic in municipiul Mangalia, se arata intr-un comunicat al grupului Rompetrol.

"In contextul actual al evolutiei petrolului, identificarea si utilizarea de noi surse de energie regenerabila, cu un impact minor asupra mediului inconjurator, poate reprezenta o alternativa viabila pentru combustibilii fosili, cu o contributie semnificativa in stabilirea costurilor finale ale apei calde menajere si caldurii in municipiul Mangalia. Dupa finalizarea acestui proiect, compania va detine aproximativ 1.400 de metri patrati de panouri solare, iar impactul acestora s-ar putea concretiza in reducerea cu cel putin 5% a preturilor actuale", a declarat Iulian Staicu, directorul general al companiei Rominservices Therm.

Principalul producator si furnizor de apa calda si agent termic din municipiul Mangalia, Rominservices Therm a initiat acest proiect in 2005 cind a instalat peste 360 metri patrati de panouri solare. Acestea asigurau in perioada de vara peste 70 la suta din necesarul de apa calda menajera pentru 500 de apartamente, iar iarna ele functioneaza in completarea energiei termice produse in mod clasic prin arderea de combustibil lichid.

In prezent, compania are instalate in Mangalia peste 540 de panouri solare (circa 630 mp), concentrate in doua din cele 27 centrale termice operate si care asigura apa calda menajera si aport la caldura pentru un numar de 660 de apartamente.

Utilizarea acestor panouri solare a determinat in 2007 o scadere cu aproximativ 8 la suta si respectiv 16 la suta a consumului anual de combustibili aferent celor doua centrale, in conditiile in care acestea sustin in proportie de 85 la suta din necesarul de apa calda menajera in sezonul cald.

Rominservices Therm este un parteneriat public-privat creat la finalul anului 2002 intre compania Rominserv (parte a grupului Rompetrol) si Consiliul Local Mangalia. Compania este primul operator privat in domeniul productiei si distributiei energiei termice din Romania licentiat de Agentia Nationala de Reglementare a Serviciilor Comunale, in luna septembrie 2003.