Rusia, cel de-al doilea mare exportator de petrol din lume, va majora productia in urmatorii ani, dupa ce Guvernul a anuntat reduceri de taxe pentru companiile petroliere. Aceste reduceri le vor permite companiilor sa investeasca mai mult in exploatare si productie, a declarat premierul Vladimir Putin, citat de NewsIn.

Guverul Putin a aprobat in urma cu o saptamana reduceri ale taxelor pentru industria petroliera, inclusiv scaderea taxei de exploatare a mineralelor si excluderea taxelor in zonele din Siberia, unde exploatarea petrolului este dificila si costisitoare.

"Suntem siguri ca in urmatoarele luni productia de petrol a rusiei va creste", a declarat Putin intr-un interviu acordat cotidianului francez Le Monde. Anuntul reducerii taxelor a determinat o urcare a burselor.

Putin a spus in cadrul unei conferinte de presa din Paris ca pietele mondiale dicteaza pretul petrolului, adaugand in gluma ca "daca Rusia ar fi hotarat pretul petrolului, ar fi oferit o afacere buna".

Pretul petrolului a atins saptamana trecuta un nivel record de 135 dolari/baril, si si-a dublat costul in ultimul an. Pretul a scazut in ultimele zile, ajungand la 128 dolari/baril in sedinta de vineri, pe fondul ingrijorarilor legate de cererea de energie la nivel mondial si de intarirea dolarului.