Petrom a anuntat marti ca a majorat estimarile privind nivelul investitiilor anuale si a redus evaluarile privind productia de petrol din regiunea caspica, dupa ce a reanalizat obiectivele strategice pentru 2010, se arata intr-un comunicat al companiei. Un alt obiectiv al companiei petroliere este atingerea unei productii de 210.000 barili echivalent petrol pe zi in Romania si stabilizarea acesteia.

Astfel, pentru atingerea obiectivelor strategice, compania estimeaza investitii anuale de 1,5 miliarde de euro, mai mari fata de cele prognozate in 2005, datorita achizitiilor, noilor proiecte, inflatiei costurilor din industrie si starii echipamentelor si bunurilor de care compania dispunea la momentul privatizarii.

Petrom a mai anuntat ca se va concentra asupra stabilizarii productiei din Romania la 210.000 bep pe zi si reducerii costului de productie, la circa 15 dolari pe bep, in conditiile unei inflatii semnificative a costurilor din industrie si a influentei diferentelor de schimb valutar. In 2007, productia de titei in tara noastra a fost stabilizata la 89.000 barili/zi. De asemenea, estimarile privind productia internationala din regiunea caspica in 2010 au fost revizuite, de la 70.000 bep/zi, la circa 20.000 bep/zi, datorita reevaluarii potentialului de achizitii rentabile din regiune.

Totodata, compania vrea sa extinda capacitatea de rafinare a Petrobrazi la sase milioane de tone anual de la 4,5 milioane de tone, sa atinga vanzari anuale medii pe statie de 3,9 milioane litri pe an fata de 3,5 milioane litri anul trecut si sa creasca volumul vanzarilor de gaze la circa sapte miliarde metri cubi pe an.

Cel mai important proiect in derulare al Petrom este constructia centralei electrice de la Brazi, cu o capacitate de 860 MW, ce va intra in functiune in 2011, se mai arata in comunicat.

Petrom a consemnat in primul trimestru un profit net in crestere cu 156% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, pana la 977 milioane lei. Compania estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 11,97 miliarde lei cu 2,5% mai redusa decat nivelul de 12,284 miliarde lei inregistrat in 2007, si un profit net de 2,422 miliarde lei, in crestere cu circa 36% fata de nivelul de peste nivelul de 1,778 miliarde lei inregistrat la finele anului trecut.