Compania ruseasca Gazprom este gata sa cumpere gaze naturale din Azerbaidjan la pretul pietei europene, fara cheltuielile de transport. In contextul in care se estimeaza ca pretul gazelor va creste semnificativ pina la sfirsitul anului, Gazprom este interesata sa aiba surse de alimentare sigure.

Informatia privind interesul Gazprom fata de gazul azer a fost confirmata miercuri de ambasadorul Rusiei in Caucazul de Sud, Vasili Istratov, mentioneaza agentia RIA Novosti, citata de NewsIn.

O delegatie Gazprom a vizitat luni Azerbaidjanul, iar directorul general al Gazprom, Alexei Miller, care s-a intilnit cu presedintele azer Ilham Aliev, a propus sa cumpere gaze naturale din Azerbaidjan, la pretul pietei, pe baza unor contracte pe termen lung.

Vasili Istratov a spus ca propunerea pe care a facut-o seful Gazprom Azerbaidjanului este una comerciala, dar care include si aspecte politice, din moment ce a fost discutata la nivel politic.

"In orice caz, un acord trebuie sa dea anumite garantii ca un contract va fi semnat pentru furnizare pe termen lung, iar parametrii contractului nu vor fi schimbati. in orice caz, in situatia aceasta, decizia va fi luata de catre furnizor, adica Azerbaidjan", a precizat Istratov.

Potrivit estimarilor unor experti, pretul mediu al gazelor naturale vindute consumatorilor europeni ar putea creste considerabil la sfirsitul lui 2008 in cazul contractelor pe termen lung, pina la 360 dolari/1.000 metri cubi, respectiv pina la 354 dolari/1.000 metri cubi, potrivit cifrelor Gazprom.

Presedintele companiei petroliere azere de stat, Rovnag Abdulaiev, declarase, anterior, ca reprezentantii unor state din Caucazului de sud analizeaza oferta Gazprom de a cumpara gaze naturale din Azerbaidjan la pretul pietei, ca si propunerile de a furniza gaze naturale pentru conductele Nabucco si Trans-Adriatic.

Azerbaidjanul este considerat un potential furnizor de gaze naturale in cadrul proiectului Nabucco, sustinut de occidentali. Nabucco a fost proiectata sa transporte anual 20-30 miliarde metri cubi de gaze naturale din Asia Centrala, pe sub Marea Caspica, apoi prin Azerbaidjan, Turcia, Rominia, Ungaria si Austria, ocolind Rusia.

Proiectul Trans-Adriatic este proiectat sa transporte gaze naturale din Marea Caspica in Italia, prin Grecia si Albania, pe sub Marea Adriatica. Firma elvetiana EGL-AXPO, operatorul proiectului, intentioneaza sa implice Azerbaidjanul in proiect, ca furnizor de gaze naturale.

Rezervele de gaze naturale ale Azerbaidjanului sunt estimate la 1.500 miliarde metri cubi.