Compania Lukoil, in plina extindere a prezentei sale in Europa de Est, a inceput sa se confrunte cu probleme. Concernul ar putea decide inchiderea a catorva din benzinariile lui din Romania, in cazul in care compania Petrom va da curs solicitarii ministrului economiei, Varujan Vosganian, si va reduce cu 5 – 10% pretul la carburantii ei. Astfel, o tentativa de acest gen de reglementare a preturilor va diminua profitul Lukoil, fara a provoca pagube insemnate, sunt de parere expertii, citati de cotidianul rus RBK.

Biroul de presa al Lukoil a confirmat aceste date, subliniind, totodata, ca propunerea ministrului roman al Economiei poate complica relatiile dintre cele doua companii, pentru ca o asemenea abordare incalca regulile liberei concurente pe piata.

Ieftinerea produselor Petrom poate conduce la inchiderea mai multor benzinarii Lukoil, dar deocamdata este greu de spus cate anume. Totul depinde de hotararea pe care o va adopta guvernul Romaniei. Potrivit directorului executiv al filialei din Romania a Lukoil, Konstantin Tampiza, compania reuseste cu greu sa-si recupereze investitiile facute, pentru ca Lukoil lucreaza cu o marja de 2,5%, iar jumatate din pretul final este luat, sub forma de impozite, de stat.

Daca se va adopta o decizie politica in privinta reducerii pretului la carburanti, efectul asupra companiei va fi unul dintre cele mai rele. Or, afirma Andrei Zorin, analist la firma de consultanta Barrel, Lukoil este interesat de prezenta pe piata romana, unde pretul la combustibil este ridicat, iar Lukoil promoveaza in ultima perioada o politica activa de expansiune in aceasta regiune.

In acelasi timp, el si-a exprimat indoiala ca marja companiei pe piata romana este cu adevarat de 2,5% avand in vedere ca Lukoil detine aici propria sa rafinarie.