Pretul petrolului a crescut cu 4 dolari, joi, dupa doua zile de vanzari masive si dupa o depreciere a dolarului, cauzata de comentariile sefului Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet. Acesta a anuntat ca BCE ar putea creste dobanda-cheie, relateaza NewsIn.

Pretul petrolului tranzactionat in Statele Unite a urcat cu 4 dolari, pana la 126,30 dolari/baril, dupa ce, miercuri, se stabilizase la 122,30 dolari/baril. Acesta a fost cel mai scazut nivel din ultima luna.

Petrolul Brent, tranzactionat pe piata londoneza, s-a scumpit cu 3,83 dolari, pana la 125,93 dolari/baril.

Investitorii s-au grabit sa cumpere petrol si alte marfuri, in incercarea de a se apara de o depreciere a dolarului si de inflatie, ceea ce a condus la scumpirea petrolului pana la un nivel record de 135 dolari/baril, in mai.

Dolarul s-a depreciat, joi, fata de euro, dupa ce presedintele BCE a semnalat o posibila crestere a dobanzii cheie, pe parcursul acestui an.

"Trichet a avut un discurs radical si a vorbit despre majorarea dobanzii cheie, iar acest lucru a dus destul de rapid la o depreciere a dolarului", a spus analistul senior pentru piata energetica, de la compania Caprock Risk Management (New Hampshire), Chris Jarvis.

Petrolul s-a ieftinit fata de valorile record de saptamana aceasta dupa ce Federal Reserve a emis un avertisment cu privire la riscurile inflationiste create de deprecierea dolarului, care sugereaza ca e posibil ca dobanda de politica monetara a bancii centrale americane sa nu mai fie micsorata anul acesta.