Uniunea Europeana a acuzat Gaz de France SA (GDF) si E.ON AG (Germania), doua dintre cele mai mari companii de utilitati din lume, de manipularea pietelor de gaze naturale, intensificind o investigatie inceputa acum doi ani asupra unor livrari facute printr-o conducta comuna. Actiunea, confirmata miercuri, este ultima lovitura data de catre Comisarul UE pentru Competitie, Neelie Kroes, companiilor de utilitati integrate vertical, pe care le acuza ca si-au folosit infrastructura din acest sector pentru separarea pietelor, blocarea de noi intrari si mentinerea unor preturi ridicate.

“Comisia Europeana confirma ca a trimis scrisorile continind obiectiile ridicate, atât companiei Gaz de France cit si E.ON, asupra unei posibile intelegeri secrete referitoare la o impartire a pietelor, printr-o conducta de gaz, in sensul ca GDF nu va vinde gaze in Germania si E.ON nu va vinde gaze in Franta”, a spus Jonathan Todd, purtatorul de cuvint al comisarului pentru concurenta, citat de NewsIn.

“Parerea preliminara a comisiei este ca aceasta intelegere de impartire a pietelor incalca regulile tratatului Comisiei Europene (CE) ce interzic practicile restrictive si cartelurile”, a spus Todd. GDF a confirmat primirea raportului ce contine obiectiile CE. E.ON nu a facut nici un comentariu.

Scrisoarea comisiei se refera, in special, la livrarile de gaze naturale prin intermediul conductei MEGAL, a aratat GDF. Investigatia a debutat in 2006, cu o perchezitie a birourilor celor doua companii. S-a transformat intr-o investigatie antitrust formala, in iulie 2007.

Conducta MEGAL este detinuta in comun de E.ON si GDF. Aceasta transporta gaze naturale din Rusia, prin sudul Germaniei si in Franta. De asemenea, Comisia Europeana a aratat, joi, ca a cerut competitorilor si clientilor E.ON sa-si exprime opinia fata de masurile propuse de compania germana, de a rezolva practicile antitrust descoperite de comisie. In februarie, E.ON a anuntat ca vrea sa vinda reteaua de electricitate pentru a pune capat acuzatiilor referitoare la practici antitrust, aduse de CE.