Compania britanica British Petroleum (BP) analizeaza posibilitatea cumpararii cotei de participare detinuta de consortiul rus AAR (AlfaAccessRenova) la compania petroliera mixta TNK-BP, victima unui conflict intre actionari. BP are in vedere aceasta achizitie daca va primit garantii ca, mai devreme, sau mai tarziu, ea va putea fi vanduta la acelasi pret, anunta agentia Newsru.

La sfarsitul lunii mai, partea rusa a cerut demisia presedintelui concernului si a directorului executiv, TNK-BP, Robert Dudley. Marul discordiei il constituie disensiunile legate de evolutia companiei: britanicii doresc o implicare mai sporita in proeicte energetice rusesti, in timp ce rusii vor mai multe investitii in strainatate.

De asemenea, se speculeaza pe marginea unui interes al Gazprom, care ar dori sa cumpere o parte din actiunile holdingului. Potrivit The Telegraph, prin achizitionarea actiunilor AAR, BP doreste sa primeasca din partea autoritatilor ruse promisiunea ca, in cazul unei vanzari ulterioare, se va merge pe acelasi pret.