Termoelectrica si consortiul format din E.ON Kraftwerke si Enel au semnat miercuri un memorandum de intelegere pentru inceperea constructiei unei termocentrale la Braila, se arata intr-un comunicat comun al celor trei companii. Acordul presupune constituirea unei societati mixte intre cele trei parti pentru dezvoltarea proiectului centralei de la Braila, rezultatul sau fiind o noua unitate de productie pe baza de huila, cu o capacitate de 800 MW.

Proiectul va utiliza, de asemenea, activele existente de la centrala Braila, care sunt functionale in prezent.

In cadrul societatii mixte, compania romaneasca de stat va contribui cu activele curente de la centrala Braila, iar consortiul format din E.ON si Enel va contribui cu numerar. Consortiul va detine un pachet majoritar de actiuni in cadrul societatii mixte, in timp ce participatia minoritara a Termoelectrica va depinde de valoarea activelor existente.

In memorandum se arata ca va fi realizata o evaluare a activelor existente ale Termoelectrica, precum si o analiza a noii capacitati, ca parte a unui studiu de fezabilitate. Pe baza rezultatelor studiului de fezabilitate, ce sunt asteptate la finele acestui an, partile vor decide daca acest proiect va fi implementat.

Termoelectrica este producator de energie termica si asigura incalzirea a cinci orase unde, cu exceptia Capitalei, detine si reteaua de transport. Compania este alcatuita din trei filiale de productie a energiei, 12 filiale de mentenanta si service, precum si patru sucursale de generare de energie.

E.ON Kraftwerke, filiala a E.ON Energie, este specializata in planificare, construire si operare a centralelor pe baza de carbune si gaz. Prezenta in Romania din anul 2005, compania E.ON asigura distributia de electricitate printr-o retea de peste 50.000 kilometri si furnizeaza electricitate unui numar de peste 1,3 milioane de clienti din zona Moldovei.

Enel este cea mai mare companie de electricitate din Italia si cea de-a doua companie energetica europeana, in functie de capacitatea instalata. In prezent, compania de utilitati este prezenta in Romania prin Enel Energie, Enel Distributie Banat si Enel Distributie Dobrogea, iar recent a finalizat preluarea Electrica Muntenia Sud.