Compania rusa Lukoil ar putea sa domine industria de rafinare din Balcani, ajutat de acordul semnat cu rafinaria italiana ERG SpA si de activitatile de rafinare derulate in Romania, relateaza Newsin, citind oficiali ai companiei.

Compania petroliera ruseasca Lukoil si grupul italian de rafinare ERG SpA au format o companie de rafinare cu capital mixt , dupa ce Lukoil a cumparat un pachet de 49% in cadrul principalei rafinarii ERG, pentru 1,347 miliarde euro, a anuntat , marti, grupul italian. in urma acestui acord, Lukoil si ERG au format o noua companie, cu o valoare de 2,75 miliarde euro, ce va controla rafinaria Isab di Priolo, din Sicilia, arata un comunicat emist de ERG. Grupul italian va detine 51% din compania mixta.

Rafinaria, cu o capacitate de 320.000 barili/zi, include o centrala cu o putere de 99 megawati si un stoc minim de 745.000 tone de petrol si produse rafinate.

ERG este cel de-al doilea grup de rafinare din italia, ca valoarea de piata. "Aceasta importanta companie mixta este in linie cu strategia noastra de crestere, axata pe incheierea de acorduri cu parteneri internationali de prim rang, ce au reprezentat intotdeauna o oportunitate de dezvoltare pentru grup", a declarat directorul executiv, Alessandro Garrone.

Conducerea va fi impartita in mod egal de Lukoil si ERG, in ceea ce priveste deciziile importante. Un acord operational va garanta eficienta si autonomia managementului, mai precizeaza comunicatuil ERG.

ERG are optiunea de a vinde participatia de 51% catre Lukoil in urmatorii cinci ani. Garrone a spus ca optiunea este un instrument de a rezolva neintelegetile si ca nu are intentia de a recurge la aceasta masura.

In aceste conditii, Lukoil ar putea domina Balcanii prin activitatile de rafinare din zona, a declarat vicepresedintele companiei petroliere ruse, Leonid Fedun. Acesta a spus ca profitul Lukoil va creste cu mai mult de 1%, datorita acordului cu ERG. Un total de 450 milioane de dolari ar putea fi obtinut din operatiuni de arbitraj cu produse petroliere rafinate.

Lukoil detine in Romania rafinaria Petrotel (Ploiesti), una dintre cele mai mari rafinarii din tara.